Početna Gradske teme Novosadski saobraćajci od početka godine kaznili više od 3.100 pijanih vozača

Novosadski saobraćajci od početka godine kaznili više od 3.100 pijanih vozača

Saobraćajna policija je na području 11 opština Južnobačkog okruga koje pokriva Policijska uprava Novi Sad, od januara do septembra ove godine isključila iz saobraćaja 3.141 vozača zbog vožnje u pijanom stanju.

Od tog broja zadržano je na trežnjenj 647 osoba, odnosno u proseku troje dnevno.

Od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda u pomenutom periodu na istoj teritoriji, kao “uticajni faktor” evidentirani su vozači pod uticajem alkohola u 259 slučajeva, prenosi “Dnevnik” podatke novosadske Policijske uprave.

Pripadnici Saobraćajne policije ove uprave tokom ove godine su sproveli osam akcija pojačane kontrole saobraćaja, s ciljem otkrivanja i sankcionisanja prekršaja vožnje pod dejstvom alkohola. Poslednja takva kontrola sprovedena je od 9. do 15. ovog meseca. Kontrolisano je više od 7.000 vozača, od kojih je 206 isključeno iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom alokohola.

Nakon iste akcije u celoj Srbiji do polovine ovog meseca otkriven je i sankcionisan 2.791 vozač koji je vozio pod dejstvom alkohola i 45 vozača pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Od njih su na trežnjenju zbog vožnje s više od 1,2 promila alkohola zadržana 544 vozača, dok je 127 osoba za upravljačem, kod kojih je utvrđeno više od dva promila, privedeno sudiji za prekršaje.

Statistika govori da je od početka godine u Srbiji zbog vožnje u alkoholisanom stanju iz saobraćaja isključeno 50.000 vozača, a među njima je više od 1.700 upravljalo vozilom u stanju potpune alkoholisanosti. Među ekstremnije slučajeve spada onaj u kojem je vozač zadržan u prostorijama MUP-a zbog vožnje s 1,75 promilom alkohola, a odmah sutradan zatečen je u saobraćaju s 2,81 promila. Tog puta doveden je kod sudije uz skraćeni postupak i određeno mu je 50 dana zatvora.

Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana je kazna za upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola od 10.000 dinara u fiksnom iznosu, za manje količine, pa do 120.000, odnosno 140.000, kumulativno izrečena s kaznom zatvora od 30 do 60 dana, za vrednosti preko dva promila – što se zakonom definiše kao nasilnička vožnja. Uz to, za svaku količinu alkohola u organizmu vozača određen je broj kaznenih poena i zaštitna mera zabrane upravljanja vozilom.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija/Pixabay