Početna Gradske teme Novosadski srednjoškolci u alkoholu traže sreću i radost

Novosadski srednjoškolci u alkoholu traže sreću i radost

alcohol-931956_640

Alkohol konzumira čak 87,6 odsto učenika prvih razreda novosadskih srednjih škola, i to 91,5 odsto mladića i 83,4 odsto devojaka. Razlog takvog ponašanja dece jeste potraga za srećom i traženje radosti, koju ne osećaju bez pomoći alkoholnih pića.

Te podatke, u publikaciji “Zdravstveni profil Grada Novog Sada i okvir gradskog plana za zdravlje”, objavio je Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Psiholog Aleksandar Šibul kaže da srednjoškolci imaju nizak nivo dopamina, te im treba više senzacija da bi doživeli radost.

– Oni uzimaju alkohol da bi bili zadovoljniji, srećniji, a nisu svesni posledica koje to može da ima. Dejstvo alkohola na mladi mozak je jako loše, jer se brzo razvija zavisnost. Prisutan je i socijalni momenat, jer je onaj ko ne pije “šonja”, a onaj ko pije je “faca”. Ko uzme sok “nije muško” – kaže Šibul.

On dodaje da je alkohol kod nas društveno prihvatljiv i da predstavlja inicijaciju u svet odraslih.

– Mnogo se pije, u svim prilikama i sve je vezano za “čašicu”, od tužnih do veselih prilika, poslovih sastanaka, pa čak i verskih običaja. Mi smo postali alkoholisana i nefunkcionalna nacija – smatra Šibul.

Prema njegovim rečima, mladi koji rano počnu da piju stvaraju zavisnost od alkohola, a kasnije u životu samo nastave da piju. I svakodnevno i periodično opijanje remeti funkcionalnost i dovodi do trajnog oštećenja mozga, a mladi toga nisu svesni.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija/Pixabay