Početna Kultura “Tamburica fest”: Svetski festival za Svetski dan muzike

“Tamburica fest”: Svetski festival za Svetski dan muzike

0

Tamburica_Fest_Web_Cover2

Umesto tri festivalska dana, kako je najpre bilo planirano, ovogodišnji “Tamburica fest 2016”, deveti po redu svetski festival čuvara tamburaške tradicije, zbog velikog interesovanja publike, trajaće pet dana, od 21. do 25. juna, i održaće se u centru Novog Sada i na Petrovaradinskoj tvrđavi.

To je potvrdio dr Jovan Pejčić, direktor festivala, i naglasio da “Tamburica fest 2016” počinje 21. juna, upravo na Svetski dan muzike, a predstavlja i podršku Gradu Novom Sadu u borbi za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Uvodna četiri dana festivala ulaz će biti besplatan, a ulaznica za peto, završno festivalsko veče na Petrovaradinskoj tvrđavi, kada je proglašenje pobednika i dodela nagrada, košta 500 dinara u pretprodaji.

– Ovogodišnji “Tamburica fest” imaće uvertiru u centru Novog Sada, od 21. do 23. juna, kada će na Trgu slobode, Katoličkoj porti, Zmaj Jovinoj i Dunavskoj ulici 15 tamburaških orkestara zabavljati Novosađane u “Tamburaškoj promenadi” od 19 do 23 časa – rekao je Pejčić i dodao:

– Tradicionalna fijakerijada održaće se u četvrtak, 23. juna kad i nastupi orkestra Vase Jovanovića, “Mesečine” i kantautora Đorđa Čavića na Trgu slobode, uz koncerte članova kulturnoumetničkih društava.

Za prestižne festivalske nagrade, na Petrovaradinskoj tvrđavi, takmičiće se 10 orkestara iz sedam zemalja. U petak 24. juna, tambure će ukrstiti “Sremska banda” i “Zorule” (Srbija), “Garavi” (Hrvatska), “Crnogorski tamburaši” (Crna Gora), i “BL Merak” (RS BiH), a u revijalnom delu te večeri nastupiće legendarni Zvonko Bogdan sa svojim tamburašima i orkestar “Dijako” iz Đakova.

Završne večeri festivala, u subotu 25. juna, takmičiće se “Bečki tamburaši” (Austrija), “Zlatna suza” (Rumunija), “Uspomena” (Hrvatska), “Mohački tamburaški orkestar” (Mađarska) i “Tajna” (Srbija). Revijalni deo obeležiće Ruski narodni orkestar a za kraj nastupa Halid Bešlić sa svojim orkestrom i specijalnim gostom Zoranom Kalezićem.

Autor: NsHronika.rs
Foto: tamburicafest.com