Početna Gradske teme Novosadski studenti ostali bez budžeta zbog novog zakona

Novosadski studenti ostali bez budžeta zbog novog zakona

0

Oko 30 studenata Medicinskog fakulteta u Novom Sadu steklo je uslov za budžet, ali im je ipak dodeljen status samofinansirajućih, iako na fakultetu ima više od 100 slobodnih budžetskih mesta.

Do ovakve situacije je došlo zbog načina rangiranja, koji je utvrđen novim Zakonom o obrazovanju.

Prošle godine, nakon što je Zakon tek stupio na snagu, u studentskoj službi su nekolicini studenata overili indekse i dodelili im budžet i pre izlaska konačne rang liste – naknadno je odobren još jedan ispitni rok na ovom fakultetu.

Kada je rangiranje obavljeno po završetku roka, ispostavilo se da neki od tih studenata nemaju uslov za budžet. Tada je Fakultet isplatio pune školarine svim pomenutim studentima, uz napomenu da to neće biti praksa u buduće. Studenti koji su ove godine ispunili uslov za budžet, ali po nekadašnjem kriterijumu, očekivali su isti potez fakulteta. Molbu koju je u njihovo ime podneo student prodekan, Savet je odbio kao neosnovanu.

Neki od studenata sa kojima smo razgovarali nisu dovoljno upućeni u trenutna dešavanja na fakultetu, dok njihove kolege, koje su pogođene ovom situacijom, imaju slične odgovore. Oni su saglasni u tome da bi im najviše olakšalo kada bi fakultet odobrio plaćanje školarina u više rata jer su ih sada već sustigle dve ili tri neizmirene. Takođe, svi su nezadovoljni jer imaju utisak da su im pružane “lažne nade” da će situacija biti rešena u njihovu korist.

“Mogli su na samom startu da nam kažu da nema ništa od toga, a ne da nam daju lažnu nadu. Moja školarina je 88.000 dinara, međutim među oštećenima ima i stomatologa čija školarina košta 160. 000 dinara i koju moraju da isplate u dve, maksimalno tri rate. Student prodekan je pričao da zbog izvesnog Kongresa studenata fakultet ne može to da nam plati jer bi tih 200 studenata zbog nas 30 bilo oštećeno. Međutim, kad smo mu poslali novinarku, rekao je da mu je rečeno da kaže da je taj Kongres razlog. Zapravo, to je samo priča u koju je trebalo da poverujemo”, navodi jedna studentkinja.

Ima i onih studenata čiji će nastavak studija biti doveden u pitanje ukoliko im studije ne budu finansirane iz budžeta.

“Dobar sam student, a sada nisam na budžetu. Nadam se da će fakultet doneti neke lepe vesti, makar da se školovanje plati u nekoliko rata, jer je moja porodica u situaciji gde je zaposlen samo otac i zbog finansija se bojim da neću moći da nastavim školovanje”, objašnjava nam studentkinja sa stomatologije.

Prodekan za nastavu Zoran Komazec kaže da ovo nije samo problem Medicinskog fakulteta, već je tako i na Pravnom i Ekonomskom, ali je ova priča odjeknula sa Medicinskog jer je fakultet napravio problem time što je prošle godine izašao u susret studentima.

“Suštinski, mi kao fakultet možemo njima da pomognemo samo utoliko da plate školovanje na rate, pri čemu će se za svakog od njih napraviti poseban ugovor kojim će se definisati na koliko rata i do kada treba da se isplati. Dugoročno rešenje bi bilo kada bi se mi kao fakultet, institucija, obavezali da ne upišemo više studenata od prošlogodišnjeg broja, ali ukupno. Nažalost, ovako će se isto dešavati i svake naredne godine”, objašnjava Komazec.

Komazec kaže da je za ovu godinu studentima najavljeno da će se vršiti rangiranje. Na sajtu su imali informacije i o članovima 84 i 88 Zakona o visokom obrazovanju, tako da su primili k znanju i neosnovano je što se sada žale.

“Žao mi je naročito dobrih studenata, koji prema ovom načinu rangiranja nisu ostvarili uslov za budžet, ali to je Zakon i ne možemo ga kršiti”, dodaje on.

Autor: D. Grubišić, M. Grmuša