Početna Danas u gradu Obeležen Međunarodni dan borbe protiv homofobije

Obeležen Međunarodni dan borbe protiv homofobije

0

Lokalna mreža za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama Grada Novog Sada povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije organizovala je uličnu akciju kojoj je prisustvovala pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Koković.

“Ovom akcijom Lokalna mreža za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama Grada Novog Sada želi da još jednom skrene pažnju da svi građani imaju ista ljudska prava bez obzira na jezik, nacionalnost, veroispovest, kao i na seksualnu opredeljenost. Lokalna mreža je osnovana u oktobru prošle godine, a Grad Novi Sad je u decembru 2016. godine potpisao Memorandum o saradnji Lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama. Od tada sve članice ove mreže zajednički rade na poboljšanju i unapređenju položaja LGBT osoba u lokalnim zajednicama”, rekla je LJiljana Koković.

Lokalna mreža za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama Grada Novog Sada osnovana je u okviru projekta “Udruženi protiv diskriminacije” koji sprovodi organizacija “Labris” i partnerske organizacije-Udruženje građana protiv trgovine ljudima i svih oblika rodno zasnovanog nasilja “Atina” i Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost “Crta” uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj, a ulogu koordinatora mreže preuzeo je Grad Novi Sad.

U ime organizacija “Labris” Lidija Đorđević je podsetila da je sedam lokalnih mreža za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama pored Novog Sada formirano još i u Subotici, Pančevu, Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Pazaru s ciljem da se okupe sve institucije i organizacije u zaštiti ljudskih prava i prevenciji diskriminacije.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije 17. maja u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata biće izveden performans pod nazivom “I ja sam tu!”, a radionica “Knjiga vas posećuje” biće održana u Omladinskom klubu “OPENS” i namenjena je unapređenju razumevanja položaja LGBT populacije u Srbiji.