Početna Gradske teme Novosadski studenti trijumfovali na tradicionalnoj Filozofijadi

Novosadski studenti trijumfovali na tradicionalnoj Filozofijadi

Na nedavno održanoj studentskoj manifestaciji Filozofijada, na kojoj svake godine učestvuje nekoliko filozofskih fakulteta iz zemlje i regiona, koju je ove godine u crnogorskom odmaralištu Bečići nadomak Budve organizovao Studentski parlament Filozofskog fakulteta iz Skoplja, novosadski studenti ostvarili su prvo mesto u generalnom takmičarskom plasmanu u svim disciplinama.

Filozofijada predstavlja tradicionalno petodnevno studentsko okupljanje u nekom od gradova u zemlji ili regionu, koje svake godine organizuje studentski parlament ili savez studenata određenog filozofskog fakulteta iz zemlje ili regiona, koji je te godine domaćin ovog studentskog dešavanja. Savez studenata Filozofskog fakulteta u Novom Sadu već devetnaest godina vodi studente na manifestaciju “Filozofijada – susret svih filozofskih fakulteta iz regiona”.

Predsednik Saveza studenata Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i bivši student prodekan Dalibor Mirić govori za naš portal o pripremnom procesu Filozofijade kao regionalnog studentskog događaja:

– Ima mnogo stvari koje moraju da se pripreme kako bi se učestvovalo na manifestaciji ovog tipa, na primer, početkom školske godine, formiraju se sportske sekcije i koordinatori koji rukovode njima, ti koordinatori zaduženi su da privuku pažnju što vise sportista našeg fakulteta, te na kraju da izaberu najbolje od njih koji će na samoj manifestaciji predstavljati naš grad i naš fakultet. Takođe, potrebno je pronaći prevoznika koji može realizovati naše putovanje, prikupiti novac za kotizaciju za ovu manifestaciju i naposletku obavestiti i privući sve ostale zainteresovane kolege studente koji žele da putuju i druže se sa ostalim kolegama iz regiona.

Osim relaksirajućeg karaktera, međusobnog upoznavanja i razmene iskustva među studentima filozofskih fakulteta, glavna svrha Filozofijade je takmičenje u sportskim i govornim disciplinama, za koje se učesnici spremaju godinu dana unapred.

– Od početka školske godine do proleća, tačnije, do maja meseca, sportisti su trenirali dva puta nedeljno i minumum jednom nedeljno igrali su oficijalnu utakmicu, bilo to na Univerzitetskoj ligi ili u Novosadskim ligama u kojima smo učestvovali kako bismo što spremniji i uigraniji otišli na Filozofijadu – dodao je Mirić.

U osam disciplina, u koje se ubrajaju fudbal, košarka, muška odbojka, ženska odbojka, stoni tenis, debata, šah i kviz znanja, u kojima su se studenti učesnici takmičili, Filozofski fakultet iz Novog Sada osvojio je četiri prva mesta i četiri druga mesta, te samim tim prvo mesto u generalnom plasmanu nakon dugih sedamnaest godina. Prva mesta su članovi novosadske takmičarske ekipe osvojili u ženskoj odbojci, debati, stonom tenisu i šahu, a druga mesta u kvizu znanja, fudbalu, košarci i u muškoj odbojci.

Selektor odbojkaškog tima Saveza studenata Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i bivši tim lider srpske košarkaške reprezentacije na Evropskom prvenstvu u košarci u Berlinu Relja Barać za naš portal govori o odbojkaškoj ekipi novosadskih studenata, studentskoj ligi u odbojci i poteškoćama sa kojima su se odbojkaši susreli:

– Spremamo se svake godine od novembra, kada nam kreću sekcije i termini koje nam je fakultet obezbedio, do odlaska na Filozofijadu. To je proces koji godinama ponavljamo kako bismo što spremniji dočekali takmičenje. Ove godine je ekipa prijavljena za studentsku ligu, gde je cilj bio što bolje pripremiti tim za Filozofijadu jer nam je cilj bio što bolji plasman tamo, kako bismo što više bodova skupili za generalni plasman. Studentska liga je služila za uigravanje i stvaranje pozitivne atmosfere među nama. U Crnoj Gori smo bili spremni, ali u poslednji čas su se desile sitne povrede bitnih igrača, te smo morali da igramo mešovitu odbojku sa dve devojke, ali smo na kraju ipak uspeli da uđemo u finale, gde smo, nažalost, izgubili.

O odbojkaškom uspehu novosadskih studenata na Filozofijadi, kao godišnjem studentskom okupljanju, kazao je sledeće:

– Na poslednje četiri Filozofijade smo igrali finale takmičenja, ali nismo još uvek uspeli da osvojimo prvo mesto u odbojci, nadam se da ćemo sledeće godine imati novu priliku. Ja sam koordinator odbojkaške sekcije na fakultetu i taj posao obavljam godinama, volonterski, jer smatram da postoji prostor z anapredak i afirmaciju odbojke na novosadskomFilozofskom fakultetu, i nastaviću da obavljam to i ubuduće.

Igračica stonog tenisa Simona Perović izdvojila se u studentskoj ekipi za stoni tenis, osvojivši prvo mesto u finalu, a za naš portal otkriva kakav je status stonog tenisa na sportskom takmičenju u okviru Filozofijade:

– Takmičenje u stonom tenisu se održava već duži niz godina na Filozofijadama. Ove godine, kao i prošle, osvojii smo prvo mesto. Tek su nas u finalu dočekali zahtevniji mečevi i to protiv Beograda za koji igraju dva profesionalna igrača. Ranijih godina sam i ja trenirala stoni tenis i bila veoma uspešna u njemu tako da smo znali da će biti neizvesno do samog kraja. Pobedili smo Beograđane rezultatom 3:2 u mečevima. Mogao se pratiti kvalitetan stoni tenis koji je privukao pažnju velikog broja publike i navijača.

Na sastanku predstavnika filozofskih fakulteta iz svih gradova iz zemlje i regiona, koji su bili ovogodišnji učesnici Filozofijade u Bečićima, održanom na završnoj večeri manifestacije, Savez studenata Filozofskog fakulteta u Novom Sadu izabran je za organizatora Filozofijade 2019, koja će se naredne godine održati u Bugarskoj.

Autor: Anđela Zec
Foto: Minja Petrović/Ordanče Petrov