Početna Gradske teme Novosadski studenti žele da doniraju organe

Novosadski studenti žele da doniraju organe

budi donor1Akcija “Budi donor! Postani heroj!” kao podrška razvoju programa transplantacije i donacije organa održana je danas u 12 časova ispred Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata.

Svi zainteresovani mogli su da se informišu o značaju transplantacije i donacije organa, a oni koji su želeli mogli su da potpišu i svoje donorske kartice. Koordinatorka akcije dr Jelica Alargić smatra da se ovakvim akcijama može formirati pozitivan stav o transplantaciji i donaciji organa.

“Za mladu osobu je još uvek apstraktno da razmišlja o ovome, još uvek postoje mnoge nedoumice, nejasnoće i zablude, a upravo od zdravstvenih radnika, studenata medicine i transplantiranih pacijenata imaće priliku da dobiju pravovremene informacije. Statistički podaci su, nažalost, ti koji nam govore da bez obzira koliko mi radili, još uvek to nije dovoljno kako bismo pomogli svim bolesnicima kojima jedini spas predstavlja transplantacija”, kaže dr Alargić i dodaje da još uvek postoje velike predrasude o transplantaciji i donaciji organa.

Sve informacije mladi su mogli da dobiju kroz razgovor sa lekarima, studentima medicine i transplantiranim pacijentima. Predsednica Saveza studenata Medicinskog fakulteta Nataša Igić rekla je da je cilj njihove podrške ovom programu upoznavanje mladih sa ovom temom i ukazivanje na značaj donacije i transplantacije organa.

“Sarađujemo sa Udruženjem transplantiranih pacijenata “Pan Transplant”, a cilj nam je da uključimo i ostale studentske organizacije kako bismo ovu priču podigli na viši nivo i kako bismo informisali studente i mlade ljude koji će kasnije širiti vesti i informacije o tome. Statistika je jako loša, nama je u cilju da mlade ljude informišemo i da se smanje liste čekanja”, navodi Igić.

 

Akciju, koja je prva u nizu ovakvih događaja, organizovali su Savez studenata Medicinskog fakulteta i Udruženje transplantiranih pacijenata “Pan transplant” u saradnji sa Kliničkim centrom Vojvodine i Zavodom za zdravstvenu zaštitu studenata.

Budi_donor__postani_heroj_600Budi_donor__postani_heroj_600_1Autor: 021