Početna Gradske teme Novosadski sud presudio da je Pravni fakultet ponovo diskriminisao studente

Novosadski sud presudio da je Pravni fakultet ponovo diskriminisao studente

0

Novosadski Viši sud utvrdio je da je Pravni fakultet postupio diskriminatorski kada je ove školske godine uveo obavezu da studenti koji polažu prijemni ispit na mađarskom jeziku imaju obavezu da posle položenog prijemnog polažu i srpski jezik, pismeno i usmeno.

Pravnom fakultetu se ovom presudom “zabranjuje ponavljanje ove diskriminacije”. Presuda je doneta na osnovu tužbe Saveza mađarskih učenika Vojvodine.

Podsetimo, Savez je prvi put tužio novosadski Pravni fakultet 2015. godine zbog diskriminacije, odnosno onemogućavanja studenata da polažu prijemni ispit na maternjem jeziku.

Početkom ove godine Apelacioni sud u Novom Sadu obavezao je Pravni fakultet da ubuduće organizuje prijemne ispite i na jezicima nacionalnih manjina uz ocenu da je fakultet, odbijajući da to učini, postupao diskriminatorski. Potom je u pravosnažnoj presudi navedeno da je Pravni fakultet postupao diskriminatorski prema pripadnicima mađarske nacionalne manjine jer im nije omogućio polaganje prijemnog ispita na mađarskom jeziku za prethodne tri školske godine.

Nakon presude, fakultet je omogućio studentima da polažu prijemni na mađarskom jeziku, ali uz obavezu provere znanja srpskog jezika, što je, kako je sad Viši sud utvrdio, diskriminacija studenata.

Dekan pravnog fakulteta Branislav Ristivojević nije komentarisao presudu.

Izvor: Novosti
Foto: Pixabay