Početna Gradske teme Novosadski taksisti prevoziće decu u auto-sedištima

Novosadski taksisti prevoziće decu u auto-sedištima

0

Agencija za bezbednost saobraćaja poklonila je 20 auto-sedišta Novom Sadu, sa idejom da budu podeljena zainteresovanim taksi udruženjima.

– Za sada se ovom pilot-projektu pridružio SOS taksi, pa će Novosađani od 15. decembra imati mogućnost da pozovu ovaj taksi i zatraže vozilo sa auto-sedištem i decu prevoze bezbedno i u taksi prevozu. Pozivamo i ostala taksi udruženja da pokažu društvenu odgovornost i priključe se ovoj akciji – navela je Marijana Jovanović iz Centra za promociju bezbednosti saobraćaja, koja je juče u Novom Sadu organizovala prvu Nacionalnu konferenciju o bezbednosti dece kao putnika.

Jovanović je dodala da će u narednom periodu obučiti i taksiste udruženja koja se prijave da pravilno postavljaju auto-sedište u svoj automobil.

Kako bi bila podignuta svest o značaju bezbednosti dece u saobraćaju, uz podršku Gradske uprave za saobraćaj, na teritoriji Novog Sada u toku je i edukacija 16.000 đaka od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola.

Nacionalnom strategijom za bezbednost saobraćaja predviđeno je da nakon 2020. nijedno dete ne strada u saobraćaju. Da bi se taj zahtevan cilj ispunio, potrebno je da se uključe sve relevantne ustanove koje mogu da utiču na smanjenje negativne statistike, zaključeno je na konferenciji.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay