Početna Gradske teme Prosečna plata u Novom Sadu niža za 2.000 dinara

Prosečna plata u Novom Sadu niža za 2.000 dinara

0

Novosađanima je za mesec dana plata pala za nešto više od 2.000 dinara, pokazuje zvanična statistika.

Prosečne plate u septembru u Novom Sadu iznosile su 52.942 dinara neto ili 73.335 dinara bruto.

U celoj Vojvodini je prosečna plata za septembar bila 45.568 dinara bez poreza i doprinosa ili 62.982 dinara bruto. Najniže zarade su bile u Baču i to svega 37.292 dinara, a najviše zarade imali su zaposleni u Novom Sadu.

Kad je reč o zaposlenima u javnom sektoru, najviše su zarađivali zaposleni u javnim državnim preduzećima, u proseku 63.182 dinara. U oblasti zdravstva su plate bile 49.000 dinara, a u obrazovanju i kulturi skoro 52.000 dinara. Zaposleni van javnog sektora zarađivali su vidno manje – 44.934 dinara u proseku.

Statistika, kao i do sada, ne pokazuje realnu situaciju. Najniža zarada u Vojvodini u realnosti je najbliža medijalnoj zaradi u Srbiji, koja je u septembru iznosila 37.957 dinara i ona je zabeležila pad u odnosu na poslednju statistiku. Medijalna plata je iznos koji su zaradili do polovine ukupno zaposlenih građana.

Obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.

Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay