Početna Gradske teme Borba protiv vršnjačkog nasilja: Novosadski učenici dobili SOS telefon

Borba protiv vršnjačkog nasilja: Novosadski učenici dobili SOS telefon

0

SOS

Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama u Novom Sadu je na vanrednoj sednici odlučilo da se otvori SOS telefon na koji roditelji i učenici mogu da prijave slučajeve vršnjačkog nasilja.

Odluka je doneta posle slučaja vršnjačkog nasilja koje je pre nekoliko dana otkriveno u Osnovnoj školi “Branko Radičević”, a broj SOS telefona na koji se nasilje može prijaviti je 065/505-2136.

Predsednik Koordinacionog tela, Vladimir Jelić, koji je i član Gradskog veća Novog Sada zadužen za obrazovanje je istakao da je svaki vid nasilja nedopustiv i da se nada da se slučaj vršnjačkog nasilja u OŠ “Branko Radičević” neće završiti na ukoru i smanjenoj oceni iz vladanja za dečake koji su mesecima maltretirali dvojicu učenika 6. razreda te škole.

To podrazumeva da sud ovog puta najozbiljnije pristupi rešavanju ovog problema i da strogo kazni počinioce, jer ako se vinovnici nasilja ne sankcionišu ovakvih slučajeva će, nažalost, biti još mnogo više – rekao je Jelić.

On je naglasio da je osim niza mera koje je u prethodnom periodu donelo Koordinaciono telo, najvažnije da se radi na edukaciji roditelja, kako bi na vreme primetili ako dete trpi maltretiranje i ponižavanje u školi.

Koordinaciono telo zatražilo je da svi nadležni organi preduzmu mere radi utvrđivanja činjenica i okolnosti u vezi sa zlostavljanjem učenika u OŠ “Branko Radičević”, kao i na utvrđivanju odgovornosti lica koja su svojim nečinjenjem ili nedovoljnim činjenjem ugrozila bezbednost dece u toj školi, a što je dovelo do teškog slučaja vršnjačkog nasilja.

Koordinaciono telo naložilo je školama da u svojim prostorijama postave tzv. “Kutije poverenja”, u koje će učenici anonimno moći da ubace prijave vršnjačkog nasilja, a škole su u obavezi i da na školski sajt postave onlajn formular putem kog će takođe anonimno moći da se prijavi nasilje.

Takođe, školama je naloženo i da razredne starešine jednom mesečno održavaju roditeljske sastanke, a da prvi u nizu tih sastanaka bude posvećen vršnjačkom nasilju.

Škole će ubuduće morati jednom mesečno da Koordinacionom telu šalju izveštaje o stanju bezbednosti, a naloženo im je i da povećaju broj dežurnih nastavnika, kao i da se pojača preventivni rad sa učenicima, roditeljima i prosvetnim radnicima na temu prevencije vršnjačkog nasilja.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija / Pixabay.com