Početna Gradske teme Novosadski ugostitelji tvrde da još uvek nisu dobili smernice za rad

Novosadski ugostitelji tvrde da još uvek nisu dobili smernice za rad

Udruženje ugostitelja Novog Sada demantuje da su objavljene smernice koje se, odnose na kafiće i restorane u Srbiji.

Ranije danas Tanjug i drugi beogradski mediji objavili su mere zaštite koje bi navodno ugostitelji u Srbiji morali da primene zbog epidemije virusa korona, a kada počnu ponovo da rade.

Međutim, kako su nezvanično u Udruženju ugostitelja Novog Sada rekli, sva udruženja u Srbiji još se dogovaraju sa epidemiolozima i drugim službama kakve bi mere trebalo preduzeti i nikakve definitivne smernice nisu donete, a informacije koje su pojedini mediji preneli najverovatnije se tiču hrvatskih ugostitelja, pa je to dovelo do zabune.

Kako su još naveli u Udruženju ugostitelja Novog Sada, čim budu bile donete neke odluke ili preporuke, javnost će biti obaveštena.

Navodno preporučene mere za ugostitelje: 

  • Vodič navodi niz smernica koje treba preduzeti za povratak u normalu nakon zdravstvene krize izazvane virusom korona.
  • Dokument deli proces na tri faze: ponovno otvaranje, pokretanje posla i samo otvaranje za goste.
  • Pre povratka na redovne aktivnosti potrebno je detaljno čišćenje i dezinfekcija prostorija. Uz to se predlaže modifikacija gastronomske ponude i dnevnog rasporeda služenja.
  • Preporučuje se postepeno prilagođavanje novim okolnostima rada u pogledu raspoloživog osoblja, inventara i zaliha.
  • Takođe, lokal treba da ima redovne dostavljače zaštitnih maski, rukavica, dezinfekcionih sredstava, te paravana za stolove, koji će se verovatno postavljati radi zaštite.
  • U ovoj fazi smatra se da je veoma važno postaviti informativne natpise koji će zaposlene podsećati na ispravno korišćenje zaštitne opreme, promovisanje plaćanja kreditnim karticama, stalno pranje ruku ili upotrebu rukavica i hidroalkoholnog gela za ruke.
  • Osoblje će na poslu morati da nosi radnu odeću i obuću, uniforma mora da bude čista, da stalno peru ruke i koriste maske. Zabranjeno je u radnoj odeći izlaziti na cigaret pauzu, a ne dozvoljava se tokom rada ni korišćenje mobilnih telefona zbog mogućih prenošenja zaraze.
  • Takođe, nakon primanja porudžbine a pre služenja gostima, limenke i flaše sa pićem moraju se dezinfikovati.
  • Ulaz u područja za pripremu hrane treba da bude zabranjen nezaposlenima. Ako dolazi inspekcija, moraće da nosi zaštitnu opremu i da im se pre ulaska preventivno izmeri temperatura.
  • U kuhinji prostor treba da se organizuje tako da se ne pređe bezbedna udaljenost od jednog i po metra.
  • I stolovi moraju da budu na toj udaljenosti, a neophodno je da lokali imaju i detaljan plan čišćenja prostorija.
  • U restoranima brze hrane biće obavezna ugradnja plastičnih paravana na stolovima kako bi se odvojili gosti.
  • Kada je u pitanju služenje švedskog stola, obavezno je da hrana bude zaštićena, a pribor za jelo gostima treba da daje osoblje.
  • Lokali će morati dan imaju i plan za vanredne situacije, kako bi moglo da se reaguje u slučaju da se neko od radnika razboli.
  • Plan je potreban kako bi se izvršila dezinfekcija prostorija ili moguća izmena proizvoda dostupnih na meniju.

Podsetimo, danas su počeli sa radom frizerski i kozmetički saloni, kockarnice, fitnes klubovi, teretane i pijace na zatvorenom, a epidemiolozi su najavili i da će uskoro biti uspostavljen međugradski saobraćaj, ali sve to uz precizne smernice.

Autor: Milica Ćirić
Foto: Pixabay