Početna Gradske teme Novosadski univerzitet dobija nove i renovira stare zgrade

Novosadski univerzitet dobija nove i renovira stare zgrade

U okviru Kampusa novosadskog univerziteta, planira se izgradnja novih objekata, rekonstrukcija i dogradnja postojećih, kao i unapređivanje saobraćajne i komunalne infrastrukture i javnih površina.

Sve to je potvrđeno i objavljeno u Službenom listu u kojem su nalazi i Plan detaljne regulacije Univerzitetskog kompleksa.

Na uglu Fruškogorske i Ulice dr Ilije Đuričića, na mestu nekadašnje „Tvornice mašinskih delova” gradi se kompleks objekata Fakulteta tehničkih nauka – Tehnološki park. Planirani objekti imaće sutren i tri do pet spratova s potkrovljem, odnosno šest spratova ukoliko budu imali ravan krov i to će biti jedan od najvećih objekat koji će se graditi u studentskom gradu.

Za potrebe Mašinskog fakulteta, na mestu laboratorija planira se izgradnja petospratnice sa suterenom. Izdvajanjem dela parcele osnovne škole “Jovan Popović”, Departman za građevinarstvo bi trebao da dobije nov objekat, čiji bi gabarit u osnovi iznosio 16h30 metar.

Difovci će takođe dobiti novu zgradu koja će se graditi između Ulice dr Sime Miloševića i stare zgrade fakulteta . Prema planu nova zgrada će biti povezana sa starom i imaće suteren i visoko prizemlje.

Za potrebe Instituta za hemiju i geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta, predviđena je izgradanja trospratnice. Nova zgrada biće desetak metara udaljena od Departmana za ekologiju i biologiju, a da bi se olakšalo kretanje, ostavlja se mogućnost povezivanja objekata. Za potrebe Instituta za hemiju planira se izmeštanje starog magacina za zapaljive hemikalije i gasove s bazenom za neutralizaciju otpadnih voda i izgradnja novog.

Između PMF-a i Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja gradiće se Studentski kulturni centar, a uslov za izgradnju je uklanjanje montažnog objekta studentskog restorana koji se tu nalazi. Takođe, za potrebe Univerziteta u Novom Sadu planira se izgradnja prizemnog ugostiteljskog objekta.

Između Đačkog igrališta, Sunčanog keja i staklenika PMF-a planira se višespratni objekat naučnoistraživačkog centra u zoni 30 do 50 metara od nasipa.

Univerzitetski kompleks će u dogledno vreme dobiti i trospratni apart-hotel 2, odnosno dom za mlade nastavno-naučne radnike kao i studentski restoran sa društvenim centrom.

Pored izgradnje novih objekata u planu je i dogradnja pojedinih fakultetskih zgrada.

Zapadni deo zgrade Ekonomskog fakulteta dobiće još jedan sprat, a za po sprat će biti nadgrađeni i studentski domovi „Slobodan Bajić” i „Veljko Vlahović”. Po Planu detaljne regulacije ostavljena je mogućnost za dogradnju zgrade Filozofskog fakulteta koja će se širiti u zavisnosti od potreba i konstruktivnih mogućnosti.

U okviru postojećih regulacija ulica oko Univerzitetskog kompleksa, plan predviđa rekonstrukciju i reorganizaciju saobraćajne infrastrukture, kao i izgradnju novih parking-prostora, a planirano je i ozelenjavanje javnih površina.

Izvor: Dnevnik

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here