Početna Gradske teme Novosadski univerzitet uvodi master studije za forenziku

Novosadski univerzitet uvodi master studije za forenziku

ThinkstockPhotos-77872770

Studenti koji su se divili TV junacima kao što su Horejšo Kejn ili dr Bouns, moći će u Novom Sadu da završe master studije forenzike.

Napredak forenzičke nauke i njen značaj za istraživanje zločina, prikazan kroz brojne televizijske serije, stigao je i kod nas na najvišem akademskom nivou – prvi put u Vojvodini 25 diplomaca moći će da stekne zvanje mastera forenzike na Novosadskom univerzitetu.

Kada se na mestu zločina otkriju tragovi krvi, policija ima samo jedan zadatak – da pozove stručnjake Nacionalnog kriminalističkog centra da bi što pre otkrili šta se desilo.

Završila sam prava. Napravila sam pauzu godinu dana, a planiram da konkurišem za forenzičara. Želja mi je da se bavim istraživanjem zločina uz pomoć nauke – kaže Dejana Popović.

Program master studija rađen je po uzoru na američke i švajcarske fakultete, a kandidati će u drugoj, završnoj godini imati prilike da učestvuju u istraživanju slučaja

Na ovim master studijama studenti će steći znanje iz pojedinih užih oblasti forenzike. Tako će se baviti hemijskim, biološkim istraživanjima i istraživanjima materijala, ali i digitalnom, saobraćajnom forenzikom…

Oni koji završe dvogodišnji program moći će da rade direktno na istraživanju slučajeva, pa će budući stručnjaci biti uključivani u kriminalistiku – istražne radnje. Radiće sve ono što forenzičari rade na mestu zločina, prikupljaju dokaze i istražuju šta se zapravo dogodilo i kako je do nesreće došlo – profesor dr Milan Simić, specijalista sudske medicine i rukovodilac centra.

Ove master studije namenjene su i budućim veštacima raznih oblasti. Tokom studija detaljnije će se upoznati sa pravnim aspektima veštačenja te važnim zakonima, kaže prof dr Milan Simić.

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija – Guliver/ThinkstockPhotos