Početna Gradske teme Novosadski vatrogasci konačno dobijaju pojačanje

Novosadski vatrogasci konačno dobijaju pojačanje

0

Novi Sad će uskoro dobiti 16 novih vatrogasaca, čime će se ukupan broj vatrogasaca u gradu povećati na više od stotinu posle dosta godina čekanja.

Naime, Ministarstvo unutrašnjih poslova je raspisalo konkurs za obuku 100 vatrogasaca za celu Srbiju, pri čemu je predviđeno da 16 bude raspoređeno u Novom Sadu, najviše od svih gradova u Srbiji na konkursu. Kandidati se prijavljuju u najbližim policijskim stanicama, a detalje konkursa mogu videti na ovom linku.

Podsetimo da Novi Sad već godinama kuburi sa manjkom vatrogasaca i na spisku ih ima oko 90, pri čemu je broj na novou koji je bio početkom devedesetih, kada je grad po broju stanovnika bio skoro duplo manji. Prema procenama, u Novom Sadu bi trebalo da bude oko 400 vatrogasaca, a ranije se pominjalo da je neophodno da se primi bar pesedesetak vatrogasaca.

Manjak je toliko primetan da uvek postoji opasnost da u slučaju dva velika požara, ne bi bilo dovoljno ljudi za izlazak na obe intervencije. Naime, trenutno u smeni u novosadskoj vatrogasno-spasilačkoj jedinici radi do 20 ljudi, tako da 16 novih vatrogasaca znači prijem cele jedne smene.

Novosadski vatrogasci imaju 27 vozila, od toga 16 vatrogasnih kamiona, a prošle godine su imali 2.160 intervencija, odnosno u proseku oko 40 nedeljno. Ipak, broj dnevnih intervencija varira, pa leti kada ima više požara, bude više od 10 intervencija.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay