Početna Gradske teme Novosadski “Vodovod” više neće osveštavati vodu

Novosadski “Vodovod” više neće osveštavati vodu

Bokan_osvestenje_19012016

Novosadski “Vodovod” prekinuće praksu bivšeg rukovodstva i više neće osveštavati vodu. Kako za 021 potvrđuje novi direktor Gvozden Perković, u preduzeću smatraju ovu praksu neprimerenom i neće je nastavljati, a skromno će obeležavati samo Dan firme.

“Takođe, sredstva namenjena proslavi Dana firme ćemo uplaćivati u dobrotvorne svrhe, a naknadno ćemo utvrditi kome će novac u tom trenutku biti najpotrebniji”, kaže Perković (LSV) za naš portal.

Većina novosadskih preduzeća obeležava slavu, a slava “Vodovoda” je Bogojavljenje. Praksu osveštavanja vode gradskog vodovoda uvelo je rukovodstvo preduzeća u vreme gazdovanja Pokreta “Dinara-Drina-Dunav” 2015. godine. Vest da je pop osveštao gradski vodovod odjeknula je i završila u svetskim medijima, a praksu je inicirao tadašnji savetnik direktora “Vodovoda” Tomislav Bokan (3D).

Voda je osveštana i ove godine u januaru.

Obeležavajući slave, preduzeća dovode u pitanje ustavna i zakonska načela. Za pokrajinsku zaštitnicu prava građana Aniko Muškinja Hajnrih, slava u preduzećima je za svaku osudu, jer se radi o praktikovanju inače porodičnog običaja i kršenju načela sekularnosti države. Kako je zaštitnica građana rekla za 021, kad privatna verska uverenja prodiru iz građanskog društva u prostor države, onda se anulira važan princip neutralnosti države i gazi načelo o odvojenosti države i crkve, a država se privatizuje i služi posebnim interesima.

Predsednik novosadskog Centra za istraživanje religije, politike i društva Nikola Knežević naveo je za 021 da je i Srpsko lekarsko udruženje nekad imalo svoju slavu – Đurđevdan, a lekari su tradicionalno slavili Svete vrače Kozmu i Damjana. Dakle, istorijska i tradicionalna osnova postoji – a drugo je pitanje da li su pojedini primeri koje smo imali prilike da vidimo u poslednje vreme zaista nakalemljeni na tradiciju ili su plod jednog manje tradicionalnog, a više pomodarskog i folklornog iskazivanja vere.

Autor: Gorica Nikolin
Foto: 021