Početna Gradske teme Novosadski vrtić dobio hranilicu za ptice o kojoj će brinuti mališani

Novosadski vrtić dobio hranilicu za ptice o kojoj će brinuti mališani

0

Realizacija projekta „Ptice hranilice“ neformalne grupe građana „Novi Sad ima ptice“ počeo je da se realizuje u vrtiću „Palčica“.

U dvorište vrtića je postavljena hranilica za ptice pod nadzorom kamere, a monitor je postavljen u glavni hodnik vrtića kako bi deca mogla da prate uživo prenos. Hranilicu će održavati sami mališani.

Cilj je da se deci pruži prilika da se upoznaju sa živim svetom u gradskom okruženju i da nauče da aktivno brinu o njemu.

– S obzirom na to da se projekat oslanja na kombinaciju moderne tehnologije i dečije energije, očekujemo dobar odziv zajednice, a samim tim i pozitivan efekat u prepoznavanju potreba različitih ptičijih vrsta, kao i stvaranju kolektivne empatije ka svim životinjama, pa i prirodi generalno. Voleli bismo da pokažemo, i praktičnim primerom, da nove tehnologije, koje sve više čine sastavni deo svakodnevnog života deteta, mogu vrlo efektno da se koriste i u ekološke svrhe – navodi se u saopštenju ovog udruženja.

Instalirani sistem, nakon završetka projekta, biće doniran PU „Radosno detinjstvo“ i može da se prenese u neki drugi vrtić. Model sistema za snimanje će se dalje koristiti za testiranje i uspostavljanje prenosa snimka uživo, putem interneta, što će omogućiti da deca, zajedno sa roditeljima, prate projekat iz svojih domova. Time bi i deci koja trenutno, zbog aktuelne epidemiološke situacije, ne odlaze u vrtić bilo omogućeno da učestvuju.

Izvor: novisad.com
Foto: Facebook/Novi Sad ima ptice