Početna Gradske teme Novosadskim sudovima stigle 44 pritužbe, stranke se žale na rad sudija

Novosadskim sudovima stigle 44 pritužbe, stranke se žale na rad sudija

Na adresu Apelacionog, Višeg i Osnovnog suda u Novom Sadu od početka godine stranke su podnele 44 pritužbe na njihov rad.

Najviše, njih 18, primljeno je u Apelacionom sudu, u Višem je evidentirano 17, dok je devet stiglo u Osnovni sud.

Građani su najviše nezadovoljni odlukama, već donetim u sudskim postupcima, što ipak ne može biti predmet pritužbi, već žalbi. Stranka i drugi učesnici u postupku imaju pravo da predsedniku suda upute pritužbu na rad suda, kada smatraju da se postupak odugovlači, da je nepravilan ili da postoji bilo kakav uticaj na njegov tok i ishod.

Portparolka Višeg suda Ivana Karapandžić kaže za “Novosti” da su stranke najviše primedaba imale na to kako sudija vodi postupak i na odluke koje donosi u toku postupka, kao i na njegov ishod.

– Sve pritužbe podnete u ovoj godini bile su neosnovane, s obzirom na to da predsednik suda nema ovlašćenja da na bilo koji način utiče na sudije, kako će voditi postupak i kojim činjenicama će se rukovoditi – navodi Karapandžić.

U pritužbama na rad Apelacionog suda stranke su mahom nezadovoljne odlukom, kojom je postupak okončan, a imali su zamerke i na efikasnost. Pritužbe se jednako odnose i na rad svih područnih sudova, a određen broj i Apelacionog suda. Najveći broj pritužbi na rad Osnovnog suda podnele su stranke nezadovoljne načinom kako sudija vodi postupak, kao i presudama.

Pritužbe se pretežno podnose u pisanoj formi, dok je mali broj onih koji insistiraju na razgovoru sa predsednikom suda.

Autor: Novosti