Početna Politika Miloš Vučević: Napadi koje trpi Vučić nezapamćeni su u istoriji parlamentarizma u...

Miloš Vučević: Napadi koje trpi Vučić nezapamćeni su u istoriji parlamentarizma u Srbiji!

0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević o rezultatima dosadašnjeg rada, planovima i predstojećim predsedničkim izborima:

Nakon gotovo godinu dana drugog mandata na čelu Grada, kako sagledavate sve što je u Novom Sadu učinjeno u protekih 10 meseci?

S jedne strane, imamo kontinuitet u radu gradske vlasti i političku stabilnost, a sa druge podršku od strane Pokrajinske i Republičke vlade, čiji je stožer takođe Srpska napredna stranka. Ako me pitate šta to znači u životu Novosađana, odgovor je vrlo jasan. To znači da je udvostručen spisak projekata koje ćemo raditi, među kojima su i oni kapitalni za koje lokalna samouprava ne bi imala finansijskih mogućnosti da ih realizuje, a prethodnih godina to nismo uspeli jer smo imali potpunu opstrukciju od strane Pokrajinske vlade bivšeg režima Demokratske stranke. I to je najznačajnija stvar koja je urađena poslednjih 10 meseci. Novi Sad se dogovorio i krenuo u realizaciju zajednih projekata u koje su uključena sva tri nivoa vlasti. Završavamo Klinički centar Vojvodine i Žeželjev most, gradimo zgradu Hitne pomoći, zgradu Radiotelevizije Vojvodine, Sentandrejski bulevar…

Dobijanje zvanja Evropske prestonice kulture 2021. je svakako jedna od najznačajnijih stvari koje su se gradu dogodile u proteklih par decenija. Šta Novi Sad planira da uradi u naredne četiri godine kako bi spreman dočekao 2021?

Formirana je Fondacija “Novi Sad 2021. – Evropska prestonica kulture”, i oni će praktično biti nosioci celog projekta. Svaki korak u realizaciji projekta će biti potpuno transparentan jer je važno da Novosađani budu u toku, i da se uključe u pripremu našeg grada za 2021, kao što su se i do sada uključivali dajući nam sugestije, ideje… Pored razvoja kulturnih, radićemo i na proširenju turističkih potencijala, opremanju infrastrukture, što svakako radimo, nastavljamo brendiranje grada…

Prema istraživanjima “Ninamedije” vaš rejting je u novom mandatu, naročito proteklih pet meseci, u neprekidnom porastu. Šta su glavni razlozi za to ako pokušate da stvar sagledate sa strane?

Nema u mom radu nikakvih tajni. Sve je vidljivo i opipljivo. I Novosađani vide sve ono o čemu sam u prethodnim pitanjima govorio, vide koliko grad postaje drugačiji, kako napreduje. Ja im se zahvaljujem na podršci, i očekujem da će i dalje podržavati sve ono što Novom Sadu donosi prosperitet.

Među negativnim pojavama u gradu često se pominju obračuni navijačkih i huliganskih grupa u kojima stradaju i nedužni građani, kao prilikom nedavnog incidenta kod Futoške pijace. Kako grad planira da reši ovaj problem i kakva je saradnja po tom pitanju sa MUP-om?

Složićete se da to nije problem samo Novog Sada, ali da se naš grad u tom kontekstu nekako previše potencira u javnosti. Ne želim da ulazim u to ko i iz kojih pobuda to čini, ali ne dozvoljavam da se stvara utisak da Novi Sad nije bezbedan grad. Činjenica je da je broj krivičnih dela smanjen, i to pokazuju podaci policije. Činjenica je i to da sam pre nekoliko godina okupio sve kolege iz političkih stranaka, policiju, struku, škole, roditelje, kako bi zajedno radili na prevenciji vršnjačkog nasilja i bezbednosti oko škola. Činjenica je i to da mi kao lokalna samouprava pomažemo radu i opremnaju policije, finansiramo uvođenje kamera za video nadzor… Dakle, činimo i ćinićemo sve sto je u okvirima naših nadležnosti, i imamo dobru saradnju sa MUP-om Srbije, a huligani su problem celog drustva.

Pored incidenata sa huliganima, šta su po Vašem mišljenju gorući problemi Novog Sada na čije rešavanje ćete se fokusirati u naredne tri godine?

Već smo fokusirani na realizaciju kapitalnih projekata, nastavak opremanja komunalne infrastrukture, privlačenje investitora, pored Lira i Delfija imamo najavu još jedne velike međunarodne kompanije koja je zainteresovana na dolazak u Novi Sad – nemačkog Kontinetala. Uz sve to, tu su i pripreme za 2018. i 2021. kada preuzimamo dve evropske titule – omladinske, odnosno, kulturne prestinice.

Iz Novog Sada dolaze dva kandidata za Predsednika Srbije, Nenad Čanak, lider LSV i Miroslav Parović, osnivač Treće Srbije. Sa Ligom ste trenutno u koaliciji na gradskom nivou a sa Trećom Srbijom ste bili u koaliciji do pre godinu dana. Kako ocenjujete optužbe dela opozicije da je reč o kandidatima koji su “trojanski konji” vlasti?

Zašto njih ne pitate?! Znate, toliko sam se besmislenih laži naslušao tokom ove kampanje, a ovo je jedna od onih koje ne zavređuju nikakav komentar.

Kao potpredsednik SNS bili ste veoma aktivni u kampanji predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića, lidera vaše stranke. Kada bi ste poredili ovu kampanju sa onom 2012. šta su glavne razlike?

Ovu kampanju, ali i period između kampanja, obeležili su nezapamćeni u istoriji parlamentarizma u Srbiji napadi na jednog kandidata, pozivi na linč, na vešanja na bandere, vređanje njegove porodice, besprizorne laži koje se o njemu šire u pojedinim medijima i na društvenim mrežama. Aleksandar Vućić i njegova porodica su postali žrtve bolesnih i nemoćnih političara koji su sav svoj program, i celu svoju kampanju zasnivali samo na mržnji prema njemu. Kao pravnik tvrdim da je tužilaštvo trebalo više da reaguje. Kao čovek sam užasnut onim što svakodnevno slušam i gledam. Kao njegov prijatelj i saborac, siguran sam da će on iz svega ovoga izaći još jači, i još ponosniji, i da će Srbija, i ona koja mu se divi, i ona koja danas izgovara strašne stvari o njemu, u Aleksandru Vučiću imati najboljeg predsednika. Već od 2. aprila.

Autor: NsHronika