Početna Gradske teme Novosadsko nebo prekriveno ljubičastim balonima u znak podrške prevremeno rođene dece

Novosadsko nebo prekriveno ljubičastim balonima u znak podrške prevremeno rođene dece

0

Novembar je mesec podizanja svesti o prevremeno rođenoj deci, a sam Svetski dan prevremeno rođenih beba obeležen je na Trgu slobode sa kog su prisutni pustili 500 ljubičastih balona u znak podrške prevremeno rođenim bebama i njihovim roditeljima, ali i u znak sećanja na decu koja, nažalost, nisu preživela.

Ovaj dan obeležen je i programom u kom su učestvovali dečiji horovi “Melodies” i “Zvončići” i recitatori.

Ovu manifestaciju sada već tradicionalno u Novom Sadu organizuje Udruženje roditelja prevremeno rođene dece “Optimistik”. Dragana Rapaić iz “Optimistika” kaže za 021 da su ovakvi događaji bitni ne samo da bi se pružila podrška, već i da bi budući roditelji bili bolje informisani.

“Ceo novembar je veoma bitan za podizanje svesti o mogućem prevremenom porođaju, da majke znaju da prevremeni porođaj može svakom da se desi. Prevremeno rođena deca su visokorizična deca i zahtevaju posebnu negu i kod kuće i u bolnici. Zato je vrlo važno da se spreči, ako je moguće, bilo kakva posledica u slučaju da dođe do prevremenog porođaja”, navodi ona.

Dodaje i da društvo treba da bude osvešćeno i da zna koliko je neophodna podrška u tim situacijama, i psihološka i medicinska, kako bi se stvorili bolji uslovi za prevremeno rođenu decu u Srbiji.

“Što se tiče medicinske nege i lekara koji spasavaju živote naše dece i vode računa o njima, to je besprekorno. Znanje koje oni imaju i podrška koju pružaju roditeljima su besprekorni. Ipak, potrebno je još inkubatora, novih monitora i novih instrumenata”, zaključuje Rapaić.

Napominje i da Udruženje roditelja prevremeno rođene dece “Optimistik” sarađuje sa bolnicom i Betanijom.

“Napravili smo sobu za maženje koja je veoma bitna i sobu ‘koža na kožu’ koju sada Unicef promoviše. Sarađujemo i sa patronažnom službom i idemo sa njima kao podrška majkama koje su prevremeno rodile i koje najčešće dođu kući same bez svojih beba”, navodi Rapaić.

Podsetimo, jedna od deset beba rodi se pre vremena. U svetu se, tako, svake godine pre vremena rodi 15 miliona beba, od čega oko milion ne preživi. U Srbiji se godišnje više od 4.000 beba rodi pre termina, odnosno 11 svakoga dana.

Prevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od pet godina.

Izvor: 021
Foto: Pixabay