Početna Gradske teme Novosadsko udruženje ukazuje na problem prekomernog bacanja hrane

Novosadsko udruženje ukazuje na problem prekomernog bacanja hrane

Novosadsko Udruženje građana „Recycle Bin” pokrenulo je projekat „Kanta” s idejom da se ukaže na problem prekomernog bacanja hrane i osnaži ljude da je ne bacaju.

U lokalu u pasažu Dunavske 2, koji funkcioniše kao turistička kuhinja, svaki dan se priprema po jedno mesno ili vegansko jelo koje plaćaju članovi Udruženja i time doniraju novac za članarinu.

Da bi moglo da se jede u „Kanti”, morate najpre biti naš član jer se članarinom plaća obrok, odnosno daje doprinos da bismo nabavili sve sastojke za jela i organizovali naše akcije subotom – počinje priču aktivistkinja Udruženja Tijana Budošan, objašnjavajući nam da je vikend-akcija nastala iz potrebe da se hrana, koja tokom nedelje preostane, ne baca, već da se podeli gladnima. – Ta hrana je, naravno, jestiva, a šta bismo mi s njom radili? Na ulici je mnogo gladnih pa smo odlučili da pravimo obroke i podelimo ih.

Tijana nam je ispričala da su prvi put nastupili malo agresivno jer su želeli kamerama da zabeleže celu akciju te mnogi nisu želeli da uzmu hranu koju su im nudili.

Sada sve funkcioniše normalno: priđemo ljudima i objasnimo im o čemu se radi, dalje je sve na njima, ali mi hranu ne delimo samo beskućnicima već svim gladima, pa i bakicama koje prodaju cveće, uličnim sviračima, kao i onima koji skupljaju sekundarne sirovine – prosto vidiš da ljudi ne bi tu bili da ne moraju – kazala nam je Tijana, dodajući da je vrlo problematično odrediti kome treba pokloniti hranu i da nema pravila. – Ima ljudi koji se stide pa neće da uzmu hranu, neki jedva dočekaju, zahvale se i taj osmeh koji ti daju je nešto zbog čega smo i nastavili to da radimo, kao da nam fali ta emocija.

U kuhinji „Kante” sprema se spanać, paprikaš, kupus, pasulj, jela od pečuraka i drugi kuvani specijalitetei, što zavisi od sezone, a ono što od njih ili sastojaka preostane, iskoristi se za pravljenje obroka subotom.

Od toga možemo da napravimo testo s nekim sosom, pljeskavice, pite ili nešto slično, a trudimo se da napravimo oko 20 obroka koje ćemo podeliti – istakla je Tijana, koja u „Kanti” sprema obroke i učestvuje u subotnjoj akciji.

Za sada se finansiraju samo od članarina, a imaju i prijatelje koji im pomažu u nabavci svih namirnica potrebnih za pravljenje obroka. Ipak, kako smo saznali, cilj im je da uspostave saradnju sa supermarketima i restoranima i dobiju od njih namirnice koje su pri isteku roka trajanja ili nisu iskorišćene.

Članovi koji im se pridruže obrok bez mesa plaćaju 140 dinara, a s mesom 190. Osim što pripremaju akcije za gladne i kuvaju za sve koji dođu i posete ih u pasažu, aktivisti „Kante” se redovno tu okupljaju i druže, te su svi zainteresovani za uključivanje u društveni aktivizam pozvani da im se pridruže svakog radnog dana od 10 časova, a subotom mogu da pomažu i dele hranu gladnima.

Izvor: Dnevnik

Foto: Ilustracija/Pixabay

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here