Početna Gradske teme Novosadskom preduzeću oduzeta dozvola zbog nepropisnog skladištenja opasnog otpada

Novosadskom preduzeću oduzeta dozvola zbog nepropisnog skladištenja opasnog otpada

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine oduzeo je dozvolu za skladištenje opasnog i neopasnog otpada operateru “Eko Hemik” iz Novog Sada zbog nepropisnog skladištenja opasnog otpada.

Iako je imala dozvolu za skladištenje opasnog otpada, ova firma je prekršila propise, jer joj je bilo dozvoljeno odlaganje samo u jednom objektu nekadašnjeg kikindskog “Hemika” koji je zakupila, i to najviše 10 tona dnevno, odnosno do 500 tona godišnje. Međutim, krajem maja 2019. godine, inspekcija je u objektu i u dvorištu zatekla oko 300 tona opasnog otpada. To znači da su mimo dozvole i zakona opasne materije odlagane na otvorenom prostoru.

Naime, “Eko hemik” je od proizvođača preuzeo više opasnog otpada nego što može da stane u zakupljeni objekat, pa ga je odložio na oko 5.000 kvadratnih metara otvorenog prostora, čime je prekršio propise.

Kasnijim analizama je utvrđeno da je u bivšem “Hemiku” uskladišteno najviše kontaminirane ambalaže, pesticida, zatim filtera od ulja iz automobilske industrije, organski opasni otpad nepoznatog porekla u čvrstom i tečnom stanju, kao i neorganski otpad.

U skladu sa tim, podneta je krivična prijava Osnovnom javnom tužilaštvu u Kikindi, potvrđeno je u Sekretarijatu. Prijava je podneta zbog sumnje da je počinjeno krivično delo unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljena prerada, odlaganje i skladištenje opasnih materija.

Kako navode u kikindskom Osnovnom sudu, protiv V. B. (25), zakonskog zastupnika “Eko Hemika” i pravnog lica “Eko Hemik” vodi se postupak, a glavni pretres zakazan je za 17. januar 2020. godine. V. B. se brani sa slobode.

U međuvremenu, dato je punomoćje koje ovlašćuje drugo fizičko lice da zaključuje pravne poslove i obavlja druge pravne radnje u ime firme “Eko Hemik”. Prema podacima Agencije za privredne registre, osnovna delatnost društva je još uvek upravljanje opasnim otpadom, a na sajtu firme nije objavljeno ništa o oduzimanju dozvole.

Podsetimo, nedavni izveštaj Državne revizorske institucije pokazao je da se industrijski i opasni otpad u Vojvodini mahom skladišti nezakonito, a da to često čine čak i one firme koje su dobile dozvole od nadležnih organa.

Izvor: 021
Foto: Pixabay