Početna Gradske teme Sto hiljada dinara za obuku i polaganje za B kategoriju

Sto hiljada dinara za obuku i polaganje za B kategoriju

Prvog januara stupa na snagu novo pravilo o polaganju vozačkog ispita za kategoriju B, kojim se cena obuke uvećava za 10.000 dinara, pa će sada koštati 100.000. Povodom toga, auto škole kažu da to nije proizvoljno rešenje, već neminovnost.

Zbog povećanja cena goriva i rada, poreza i doprinosa – obuka za buduće vozače biće skuplja.

Odluka o poskupljenju je definitivna, a iz udruženja auto-škola u Novom Sadu kažu da i oni očekuju da obuka bude kvalitetnija.

“Imamo problem kao i cela privreda. Kvalitetni ljudi nam odlaze u šofere, odlaze u inostranstvo, treba ih zadržati, treba ih nagraditi za svoj rad, tako da je to još jedan od razloga poskupljenja. Mislim da mi puno radimo na svesti kandidata, da im promenimo svest, da im promenimo pogled na saobraćaj, da drugačije razmišljaju, da im promenimo pogled na saobraćaj”, kaže Milan Mudrinić, Udruženјe auto-škola u Novom Sadu.

Novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju mogao bi da donese i novine auto-školama. Kao glavni poligon i dalje će se koristiti onaj kod Najlon pijace, pa škole neće finansirati taj izdatak.

Saglasne sa tim da je obuka mnogima skupa, nadležnim organima podnele su inicijativu kojom bi bile vraćene u obrazovni sistem, samim tim oslobođenje od PDV-a, a odgovor očekuju naredne godine.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay