Početna Gradske teme NS: Na ulicama preko 300 prostitutki

NS: Na ulicama preko 300 prostitutki

Prostitucijom se danas samovoljno ili prisilno bave i žene i muškarci. Nažalost, mnogi u ovaj svet ulaze još u maloletničkom usrastu, uglavnom zbog teške finansijske situacije.

Sa prvim sumrakom, na Kaćku petlju svakodnevno pristižu poluobnažene seksualne radnice, koje svoje usluge naplaćuju nekoliko stotina ili hiljadu dinara. To je slika na ulasku u grad, a na slici njihovog života – nasilje, novac, prisila, makroi, otmice, diskriminacija.

Prema podacima “Preventa”, više od 300 prostitutki je trenutno na ulicama Novog Sada, a oko 150 ih toplu reč i razumevanje potraži upravo u njihovom svartištu.

– Neke od devojaka su bile u tranzitu, neke su nažalost umrle, neke su ubijene, neke su otišle u druge države. One svakodnevno trpe stigmu, diskriminaciju… Nama je primarni cilj da one ostanu sto duže žive, pa onda zdrave – kaže Nebojša Đurasović, predsednik udruženja “Prevent”.

Izmenama Zakona o javnom redu i miru kojim se, između ostalog, kažnjava i prostitucija, nisu zaštićeni seksualni radnici, smatraju stručnjaci. Ukoliko bi se prostitucija definisala kao i svaki drugi posao, kao što je to bio slučaj prema statutu iz kraja 19. veka u Novom Sadu, ona bi se stavila pod zakonsku i lekarsku kontrolu, kaže sociolog, Đorđe Vozarević.

Neretko se dešava da su osobe koje se bave prostitucijom žrtve klijenata, od kojih trpe nasilje, ponižavanje, prisilnu upotrebu droga, a pomenuti Zakon, kojim je predviđeno kažnjavanje korisnika, retko se primenjuje, kažu naši sagovornici.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay