Početna Gradske teme NSPRV: Ministarstvo je prevarilo prosvetare

NSPRV: Ministarstvo je prevarilo prosvetare

sajkas-skola-stolice-jpg

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV) saopštio je danas da su, i posle jučerašnjeg sastanka načelnika svih školskih uprava, predstavnika Ministarstva prosvete i reprezentativnih sindikata, sve dileme u vezi sa sistemom preuzimanja tehnoloških viškova ostale nerešene.
U saopštenju tog sindikata se dodaje da ministarstvo sugeriše rešenja koja nisu utemeljena na zakonu, već koja će se naći u nekom novom “krovnom zakonu”.

Na to je na sastanku upozorio predsednik NSPRV Ranko Hrnjaz, koji je konstatovao da je do problema došlo jer je ministarstvo prevarilo prosvetare i nije u izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja implementiralo rešenja dogovorena na radnoj grupi, a na šta su se Vlada Srbije i ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, za državnu upravu i lokalnu samoupravu obavezali zaključivši Sporazum o rešavanju spornih pitanja“, navodi se u saopštenju NSPRV.

U njemu se ocenjuje i da bi postupak utvrđivanja viškova i preuzimanja, i pored najava iz ministarstva, trebalo sprovesti na stari način, a najavljena rešenja bi se eventualno moglo primeniti najranjije sledeće školske godine.

Kako je Ministarstvo prosvete ranije najavilo, ‘tehnološki’ višak biće ravnomerno i prema potrebi raspoređen u škole u kojima je manjak tih kadrova, što će dovesti i do bolje sistematizacije radnika i transparentnijeg zapošljavanja, kao i ‘ukrupnjavanja norme’ nastavnika zaposlenih ‘na parče’, ali je i to sada na dugom štapu. Sindikati su, naime, godinama upozoravali da su se u školama ljudi zapošljavali mimo svake potrebe i logike, često i nalaženjem rupa u zakonu i nade da će tome doći kraj su se opet izjalovile“, piše u saopštenju Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine.

U njemu se ističe i da se od škola sada traži i da ministarstvo obaveste koji radnici su im neophodni i na kojim pozicijama. NSPRV je podsetio i da se aktuelni spiskovi viškova i potreba mogu pogledati na sajtu Ministarstva prosvete.

A u slučaju da su vam povređena prava, hitno se obratite Sindikatu“, poručili su u NSPRV.

Autor i foto: RTV