Početna Gradske teme NURDOR i “Festival ljubavi” obeležavaju Svetski dan dece obelele od raka!

NURDOR i “Festival ljubavi” obeležavaju Svetski dan dece obelele od raka!

0

Povodom obeležavanja Svetskog dana dece obolele od raka, u okviru “Festivala ljubavi”, u subotu, 15. februara, na Trgu slobode, Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) organizuje akciju pod nazivom “Zagrli snažno”.

Usled nestašice helijuma koji je neophodan u medicinske svrhe, ove kao i prošle godine neće se puštati baloni podrške. Naime, program počinje u 12 časova nastupom dečjih horova, sa idejom da upravo deca podrže decu, budući da će na Trgu biti prisutna i izlečena deca, ali i mališani iz mesta širom Vojvodine koji upravo biju svoju bitku sa rakom. Nakon toga, u 13 časova će izlečena deca pustiti balon u obliku srca ka nebu, za podršku deci koja se sada leče i kojima je potrebno da znaju da nisu sama, ali i u čast dece koja nažalost više nisu sa nama.

Ovogodišnji slogan je: “Mnogo je važno da zagrliš snažno”, te će prisutni građani u odbrojavanju od 10 do nule na svakoj cifri zagrliti nekog drugog u svojoj blizini. Simbolično, preko celog Trga sobode raširiće se tako kolektivni zagrljaj.

– S obzirom da smo za sve ove godine upravo od njih naučili koliko je važan zagrljaj, kao simbol podrške i ljubavi i koliko može pomoći onda kada nam je potreban – odlučili smo da na njihov dan ne štedimo ruke i da pretvorimo celu Srbiju u mesto za grljenje! Raširene ruke i otvoreno srce su sve što nam treba da bi svet na trenutak bio bolje mesto – poručili su organizatori.

NURDOR godinama uz pomoć prijatelja i donatora radi na tome da sektor pedijatrijske onkologije u Srbiji bude unapređen i nalik onima u razvijenim zemljama Evropske unije. Tokom 16 godina rada uložena su značajna sredstva u opremanje hemato-onkoloških odeljenja u celoj zemlji i u modernu medicinsku opremu.

NURDOR još uvek radi i na svom novom projektu, Roditeljskoj kući u Beogradu. Naime, sopstvenim sredstvima i pomoću donacija humanih građana, NURDOR podiže novi dom za decu koja su na lečenju i njihove porodice, koji nemaju mogućnosti da konstantno tokom lečenja putuju od kuće do bolnice. Za ovaj projekat, NURDOR će na Trgu slobode u subotu sakupljati donacije građana.

– Ono što takođe godinama pokušavamo da unapredimo jeste odnos društvene zajednice i javnosti prema problemima sa kojima se susreću deca obolela od raka i njihove porodice – navode u NURDOR-u, te podsećaju da su prošle godine kampanjom “Pruži korak”, u kojoj je učestvovalo više od 560.000 ljudi i preko 60 donatora, obezbedili pola miliona evra za novu Roditeljsku kuću u Beogradu.

“Festival ljubavi” tradicionalno podržava sve humane akcije i zajedno sa NURDOR-om poziva građane i medije da dođu u subotu, 15. februara i svojim prisustvom pruže podršku mališanima koji se leče.

“Festival ljubavi” organizuju kompanije Udruženja “Subsidium”, HBO Color Media Events, kompanije Color Media Communications i “Ninamedia”, uz podršku Grada Novog Sada.

Više o celokupnom programu i svim informacijama u vezi sa festivalom, možete da se informišete na sajtu http://communications.rs/love2020/, na Fejsbuk stranici Festival ljubavi Novi Sad i na Instagram profilu festival_ljubavi.

Prijatelji festivala su: kompanija Coca-Cola sa brendom Fuzetea, Mars sa brendovima Orbit i Pedigree, Heineken (Zaječarsko pivo), MOL i Bambi.