Početna Gradske teme NVO: Država dala legitimitet neonacisti Goranu Davidoviću

NVO: Država dala legitimitet neonacisti Goranu Davidoviću

0

Mars_secanja_NSFVojvođanske nevladine organizacije ocenile su da je dozvolom za održavanje skupa “Marš sećanja” u organizaciji Nacionalnog srpskog fronta, država dala legalitet i legitimitet neonacističkom pokretu u Srbiji.

Nevladine organizacije iz Vojvodine su u zajedničkom saopštenju upozorile da iza organizacije tog događaja stoji osuđivani neonacista Goran Davidović.

One su podsetile da su u oktobru 2007. godine predstavnici Davidovićeve, u međuvremenu zabranjene organizacije Nacionalni stroj, u Novom Sadu kamenovali građane koji su bili deo mirne protestne šetnje protiv pojave neonacizma.

Država je prošle godine odustala od krivičnog gonjenja ovih napadača i time je započeo proces pune legalizacije neonacizma, a građani koji su bili povređeni tokom napada, ostali su bez satisfakcije – navedeno je u saopštenju.

Nevladine organizacije su ocenile i da su takve sudske odluke zastrašujuće posebno ako se posmatraju “u kontekstu serije presuda i sudskih odluka koje idu u prilog pripadnicima klerofašističkih, ekstremističkih i neonacističkih organizacija u celoj zemlji”.

Neonacisti su i posledica dugogodišnjeg odbijanja Srbije da se suoči sa strašnim zločinima počinjenim u njeno ime i političkim i dubljim uzrocima ratova devedesetih. Oni su naravno i posledica rehabilitacije saradnika nacista i fašista iz Drugog svetskog rata – navele su NVO.

Organizacije su saopštile da se tim rehabilitacijama uspostavlja “sistem vrednosti u kojem je normalno da neonacisti slobodno šetaju ulicama gradova Srbije”.

Sve to se radi kako bi se uskoro moglo otpočeti i sa rehabilitacijom zlikovaca koji su osuđeni pred Haškim tribunalom, jer su na vlasti njihovi neposredni saradnici -saopštile su nevladine organizacije.

Zajedničko saopštenje potpisali su Centar za regionalizam, Građanska akcija, Zelena mreža Vojvodine, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Građanski fond Panonija, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti iz Subotice.

Izvor: Beta
Foto: Promo