Početna Gradske teme NVO: Gradske vlasti sprovode nasilje protiv kulturnog nasleđa u Novom Sadu

NVO: Gradske vlasti sprovode nasilje protiv kulturnog nasleđa u Novom Sadu

0

Foto Nenad Mihajlovic (2)

Vojvođanske nevladine organizacija saopštile su danas da rušenje zgrade Komunalne banke u centru Novog Sada zarad gradnje solitera od 12 spratova, predstavlja “urbicid i nasilje protiv kulturnog nasleđa”.

Nevladine organizacije su upozorile da je ta zgrada, koja je već u potpunosti srušena, bila pod zaštitom države kao spomenik od kulturno-istorijskog značaja.

Novi soliter će drastično narušiti izgled centra Novog Sada, a osim što je u suprotnosti sa svakom urbanističkom logikom, iza njega stoje brojne veoma sumnjive radnje i interesi – navodi se u saopštenju.

Podseća se da su novosadske arhitekte prošlog leta uputile otvoreno pismo u kojem su od gradskih vlasti tražili da se stopira promena urbanističkog plana koji će omogućiti rušenje zgrade banke i izgradnju solitera.

Foto Nenad Mihajlovic (1)

U pismu je bilo navedeno i da će ova promena osakatiti vizuelni sklad strogog centra grada”, a “mediji su već pisali i o sumnjivim okolnostima pod kojim je gradska vlasti naprasno unela izmene u urbanistički plan” kako bi omogućila tu “investiciju”.

NVO iz Vojvodine su postavile pitanje zašto je gradska vlast, i u čijem interesu, odlučila da uništava kulturno nasleđe Novog Sada?

Pitanje koje interesuje građane jeste i ko stoji iza ove investicije i u kojoj meri su njegovi poslovni interesi vezani za vladajuću stranku? Pitanje je i šta će biti sa jermenskim spomenikom, odnosno nadgrobnim spomenikom jermenske porodice Čenazi – navodi se u saopštenju.

Vojvođanske NVO su ukazale i na činjenicu da su u planu “još neke velike investicije”, od kojih je jedna najavljena u okolini SPENS-a, na sportskom kompleksu, te da je potrebna široka građanska akcija ukoliko građani žele da spreče dalje uništavanje Novog Sada.

Izvor: Beta
Foto: Nenad Mihajlović