Početna Gradske teme Obeležavanje kineske Nove godine i u Novom Sadu

Obeležavanje kineske Nove godine i u Novom Sadu

0

Vlada Republika Srbije i ambasada Narodne Republike Kine u Srbiji i ove godine organizovaće proslavu kineske Nove godine od 17. januara do 16. februara 2020. godine. Obeležavanje kineske Nove godine održaće se u Beogradu i Novom Sadu.

Kineska ili lunarna Nova godina je najvažniji i najradosniji događaj za Kineze, zasnovan na tradiciji dugoj skoro četiri milenijuma.

Proslava Nove godine u Kini počela je u 14. veku pre nove ere, kada je uveden kalendar zasnovan na solarnoj energiji.

Kineski meseci slede Mesečeve mene, a ne tačnu smenu godišnjih doba. Tvorci tog kalendara su u njega ubacili 24 sezonska markera koji slede Sunčevu godinu i nazivaju se “Jiéqì” što znači “Čvor vremena“, u meteorološkom smislu može se prevesti kao “Solarni termin“.

Svaki čvor je trenutak kada Sunce dostigne jednu od 24 podjednako raspoređenih tački duž ekliptike, uključujući solsticije i ekvinokse, postavljene u intervalima od 15 stepeni.

Pošto su oni solarnog porekla, “jiéqì-ji” padaju na približno isti datum po gregorijanskom kalendaru, ali u kineskom kalendaru ne prave neki očigledan obrazac. Tek kasnije, tokom drugog veka pre nove ere, car Vudi zapadne dinastije Han je uveo reforme koje od tada do danas upravljaju kineskim kalendarom.

Lunarni kalendarje zasnovan na ciklusima Meseca, tako da se datum Kineske nove godine, odnosno početak Prolećnog festivala, menja svake godine. Ove godine to je 17. januar i trajaće do 16. februara.

Kina je relativno kasno usvojila gregorijanski kalendar, zvanično prešavši na njega 1912. godine, dok je sa korišćenjem počela tek 1929. godine, ali lunarni kalendar je važniji na duhovnom i kulturnom nivou.

Svi tradicionalni praznici iz lunarnog kalendara, kao što je zimski solsticij, i dalje se proslavljaju u Kini, a mnogi Kinezi i dalje računaju svoje godine i datume rođenja po lunarnom kalendaru.

“Lunarna Nova godina“ zapravo može da ukazuje na nekoliko različitih stvari. Najšire značenje se zasniva isključivo na lunarnom kalendaru, koji se izračunava mesečnim ciklusima zasnovanim na Mesečevim fazama (islamski kalendar je, na primer, lunarni kalendar).

Neke lunarne nove godine, međutim, zasnivaju se nalunisolarnim kalendarima, koji uključuju i Mesečevu fazu i vreme u solarnoj godini.

Gregorijanski kalendar – baš kao i kineski, hebrejski i drevni vavilonski kalendari – jeste lunisolarni kalendar. Ovo objašnjava zašto praznici kao što su Uskrs, Ramazan ili Roš Hašana, ali i Kineska nova godina u gregorijanskom kalendaru svake godine menjaju datum obeležavanja.

Proslave lunarne Nove godine se obeležavaju u Koreji, Vijetnamu, Laosu, Singapuru i mnogim drugim zemljama.

Budući da je azijska kultura vrlo popularna u Kaliforniji, 2018. godine, bivši guverner Džeri Braun potpisao je zakon kojim je lunarnu Novu godinu proglasio službenim državnim praznikom.

Izvor: Tanjug/RTS
Foto: Pixabay