Početna Gradske teme Obeležavanje Novosadske racije 23. januara

Obeležavanje Novosadske racije 23. januara

0

Predstavnici Grada, Eparhije Bačke i Jevrejske opštine Novi Sad dogovorili su se da se 76. godišnjica Novosadske racije obeleži u utorak, 23. januara.

Na sednici Organizacionog odbora dogovoreno je da centralni program počne u 12 časova na Keju žrtva racije kod spomenika “Porodica”. U ime Srpske pravoslavne crkve pomen će služiti Episkop bački Irinej, a u ime Jevrejske zajednice vrhovni rabin Isak Asiel.

Program će biti nastavljen u 13:45 časova na Štrandu, gde će biti služen pomen kod spomen-ploče žrtvama Racije, a GSP će ustupiti autobus za prevoz građana sa Keja do Štranda, koji će polaziti u 13:30 časova.

Gradska uprava će saopštiti kada i koje ulice će biti zatvorene zbog obeležavanja Racije.

Podsetimo, Novosadska racija se dogodila od 21. do 23. januara 1942. godine, kada su mađarske fašističke trupe u sklopu šire akcije u Južnobačkoj koja je trajala ceo januar i bila predstavljena kao odgovor na akcije Novosadskog partizanskog odreda, pobile hiljade Jevreja, Srba, Roma i pripadnika drugih naroda. U Novom Sadu je na ulicama, kasarnama, kao i na Štrandu bacanjem pod led ubijeno oko 800 Jevreja, 300 Srba i više desetina pripadnika drugih nacija.

Izvor: 021.rs
Foto: Wikipedia

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here