Početna Gradske teme Obeležen DAN 1. brigade Kopnene Vojske

Obeležen DAN 1. brigade Kopnene Vojske

10 novembar kopnena brigada5

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je svečanosti povodom obeležavanja Dana 1. brigade Kopnene Vojske koja je održana danas u kasarni Jugovićevo. Ovaj datum se obeležava kao sećanje na dan kada je 1918. godine prva jedinica Sedmog pešadijskog puka Vojske Kraljevine Srbije, predvođena majorom Vojislavom Bugarskim, umarširala u Novi Sad.

– U ime Grada Novog Sada čestitam ovaj dan svim pripadnicima Prve brigade Kopnene Vojske, koja je naslednik slavnih jedinica srpske vojske sa ovih prostora i garant mira i sigurnosti za sve nas koji ovde živimo. Prva brigada je za deset godina postala važan deo ovog podneblja i ima veliki značaj za stanovništvo, uvek spremna da odgovori izazovima i složenim zadacima koji su pred nju postavljani. Najbolja potvrda njihovog uspeha jeste odnos građana prema njihovom delanju, ne samo Novog Sada i Vojvodine, već i cele Srbije, koji s ponosom reaguju na svoju vojsku. Čestitam im praznik i želim im mir, da nas čuvaju i da ostanu jedna od najboljih jedinica Vojske Srbije – rekao je gradonačelnik Vučević.

10 novembar kopnena brigada3

Povodom Dana 1. brigade Kopnene Vojske i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uputio je svim pripadnicima jedinice srdačne čestitke. On je naglasio da Prva brigada neguje tradiciju srpske vojske još iz vremena Prvog svetskog rata, a da je danas demonstrirala svoju snagu i sposobnost, zbog čega su svi ponosni na tu jedinicu.

Brigadni general Željko Petrović rekao je obraćajući se prisutnima da je Komanda jedinice Prve brigade Kopnene Vojske danas obeležila svoj praznik u čast oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu, i da je zadovoljstvo biti na čelu jedinice koja već deset godina postoji na ovim prostorima i koja ima ozbiljno nasleđe.

– Ponosni na ovaj istorijski datum, a ujedno okrenuti budućnosti, pripanici 1. brigade Kopnene Vojske poštuju i čuvaju tradiciju i vredno rade na izgradnji sigurne, bezbedne i bolje budućnosti – istakao je brigadni general Petrović.

Jubilarnoj, desetoj po redu svečanosti, prisustvovali su i predstavnici verskih zajednica, Južno-bačkog upravnog okruga, Autonomne Pokrajine Vojvodine, lokalnih samouprava, Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i mnogobrojni predstavnici Vojske Srbije. Nakon svečanog defilea jedinica dodeljene su i nagrade oficirima i vojnicima Vojske Srbije.

Autor: NsHronika