Početna Danas u gradu Potpredsednice Skupštine Vojvodine u Izmiru

Potpredsednice Skupštine Vojvodine u Izmiru

slika4

Potpredsednice Skupštine AP Vojvodine Aleksandra Đanković i Snežana Sedlar učestvovale su u Izmiru na jesenjim plenarnim zasedanjima Komiteta Skupštine evropskih regija (AER).

Reč je o radnim telima zaduženim za sprovođenje politike ove najveće mreže evropskih regiona.

Učestvujući na zasedanju Komiteta 3, koji se bavi pitanjima kulture, obrazovanja i mladih, potpredsednica Đanković predstavila je Novi Sad, kao dobitnika titule evropskog grada kulture za 2021. godinu, saopštila je Skupština Vojvodine.

Tokom sastanka emitovan je i kratak promotivni film, a Đankovićeva je istakla da ovo značajno priznanje otvara novo poglavlje za Novi Sad, u smislu pojačanih kulturnih aktivnosti, što će značiti i stanovnicima, ali i turistima koji ga posećuju.

Ona je istakla da je koncept osmišljen kao platforma za razvoj kulturnih i kreativnih potencijala Novog Sada, sa ciljem da se osnaži kulturna vitalnost, omogući urbana regeneracija, te poboljša internacionalni ugled i turistička ponuda.

“Očekujemo da će nam ova titula doneti kulturne, ekonomske i društvene benefite, kao i da će doprineti jačanju kulturnih veza između Srbije i Evropske unije”, istakla je potpredsednica Đanković i pozvala učesnike i predstavnike AER-a da posete Novi Sad.

Tokom boravka u Izmiru, delegacija Skupštine AP Vojvodine sastala se i sa počasnim konzulom Republike Srbije u Izmiru Metin Akdurakom i predsednikom Skupštine Privredne komore Izmira Rebilom Akdurakom. Na sastanku je razgovarano o mogućnostima saradnje u oblasti turizma, kulture i privrede.

Sedlar je naglasila da se jedan od osnovnih stubova politike pokrajinske administracije, pored infrastrukturnih projekata i povećanja broja radnih mesta, zasniva na jačanju partnerskih i prijateljskih veza sa regionima širom Evrope, te da je Vojvodina uvek otvorena za novu saradnju koja će biti na obostranu korist i dati konkretne rezultate od čega će korist imati prvenstveno građani.

“Cilj nam je da u Vojvodinu dođe što više investitora i voleli bismo da budemo inicijalna kapisla koja će pokrenuti stvari na bolje. Takođe, želimo da smanjimo nezaposlenost, a za to su nam potrebni investitori. Stoga vas pozivam da razmislite o mogućnostima saradnje i investiranja u našu pokrajinu”, rekla je Sedlar.

Ona je podsetila da je prošle godine delegacija privrednika iz Turske posetila Vojvodinu i sastala se sa vojvođanskim privrednicima kako bi se upoznali sa potencijalima naše pokrajine, i ocenila da bi ovu praksu trebalo nastaviti jer je u protekloj godini učešće Turske u ukupnoj robnoj razmeni Vojvodine iznosilo 1,7 odsto, te da sigurno postoji način da se ovaj procenat poveća.

Počasni konzul je izrazio je zainteresovanost da turska delegacija poseti Poljoprivredni sajam u Novom Sadu u maju, a da istovremeno poseti pokrajinsku Skupštinu i Vladu kako bi se dalje razgovaralo o mogućnostima privredne saradnje, kao i saradnje u drugim oblastima.

Potpredsednica Đanković podsetila je da Univerzitet Junus Emre iz Turske ima potpisan sporazum sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu, tako da saradnja u oblasti obrazovanja već postoji.

Ona je upoznala tursku delegaciju sa radom „Biosens” instituta u Novom Sadu koji, prema njenim rečima, najsavremenijom tehnologijom nadzire zemljišta u Vojvodini i pruža najprecizniju asistenciju poljoprivrednicima o stanju zemljišta, mogućnostima poboljšanja njenog kvaliteta i izboru poljoprivrednih kultura koja će se sejati.

Delegacija Skupštine AP Vojvodine boravila je u trodnevnoj poseti Izmiru tokom koje je učestvovala na konferenciji Skupštine evropskih regija i plenarnim zasedanjima komiteta AER.

Skupština AP Vojvodine aktivan je član AER od 2002. godine, a ova evropska mreža regiona, između ostalog, pruža podršku u okviru finansiranja projekata, prati mogućnosti finansiranja koji su na raspolaganju na nivou EU, a koji su dostupni članicama AER-a, kao i podršku u pronalaženju projektnih partnera.

Autor: Tanjug