Početna Gradske teme Obeležen Dan Vojske Srbije u kasarni “Jugovićevo”

Obeležen Dan Vojske Srbije u kasarni “Jugovićevo”

vojska-srbije_660x330

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević danas je prisustvovao vojnoj svečanosti povodom obeležavanja 23. aprila – Dana Vojske Srbije koja je održana u novosadskoj kasarni “Jugovićevo”.
Vučević je tom prilikom rekao da u ime Grada Novog Sada i u svoje lično ime čestita svim pripadnicima Vojske Srbije njihov praznik i da svima želi mnogo uspeha u obavljanju profesionalnih zadataka.

“Nezamislivo je da je država mogla da se razvija kroz istoriju i da napreduje bez vojske i znamo da je uvek kada je bilo najteže, upravo vojska bila ta koja je prva izvršavala zadatke i to veoma uspešno”, rekao je Vučević dodajući da se zahvaljuje komandi Prve brigade Kopnene vojske na pozivu da zajedno sa predstavnicima pokrajinske i lokalne vlasti prisustvuje toj svečanosti.

Vučević je kazao da je sa tog skupa poslata jasna poruka jedinstva i pune podrške Vojsci Srbije za sve izazove koji su pred njom u narednom periodu i naglasio da je ponosan na saradnju sa vojskom, istakavši da je Grad uvek spreman da pruži svaku vrstu pomoći čuvarima naše otadžbine.

U okviru programa obeležavanja Dana Vojske, nakon postrojavanja jedinica i dočeka vojne zastave, prisutnima se, pored gradonačelnika Vučevića, obratio i Komandir svečanosti brigadni general Željko Petrović koji je rekao da je na današnji dan, pre tačno dva veka doneta odluka o podizanju Drugog srpskog ustanka koji predstavlja drugu fazu Srpske revolucije protiv Otomanske imperije.

“Upotreba vojske i u borbi za stvaranje samostalne nacionalne države odredila je u srpskoj političkoj kulturi značaj vojnog faktora i opredeljenje da se vojska razvija kao narodna uzdanica”, rekao je Petrović i dodao da su u protekloj godini postignuti značajni rezultati u izgradnji operativne sposobnosti.

Dan Vojske Srbije obeležava se 23. aprila od 2011. godine, a taj datum je poznat kao dan kada je 1815. godine doneta je odluka o podizanju Drugog srpskog ustanka pod vođstvom Miloša Obrenovića.

Autor: Tanjug
Foto: vs.rs