Početna Kultura Izložba fotografija Darka Dozeta

Izložba fotografija Darka Dozeta

0

matica-srpska-biblioteka-bms-jpg_660x330

Izložba fotografija fotoreportera “Večernjih novosti” Darka Dozeta, kao deo projekta “Svedoci trajanja – srpski manastiri i crkve u rumunskom Banatu” biće otvorena danas u svečanoj sali Matice srpske.
Postavku će činiti 30 panoa sa fotografijama svih pet manastira u rumunskom delu Banata, od kojih je polazno mesto manastir Bazjaš podignut 1225. godine na levoj obali Dunava kao zadužbina Svetog Save.

Izložba “Svedoci trajanja” kreće iz Zrenjanina, srca srpskog dela Banata, povezanog, zavičajnim, istorijskim, privrednim, kulturnim i drugim vezama sa rumunskim Banatom, i zbog sećanja na Konstantina Danila i na njegove ikone u temišvarskoj Sabornoj crkvi, kao i zbog potrebe da žitelji svih uzrasta, s obe strane granice, na jednom mestu, vide bar deo “belih tornjeva” sa 56 crkava na “blagoslovenoj zemlji banatskoj”, a u rumunskom delu Banata.

Posle pozdravne reči predsednika Matice srpske Dragana Stanića izložbu će otvoriti Episkop budimski i administrator temišvarski Lukijan. O postavci će govoriti istoričar Milan Micić, kao i autor projekta, dugogodišnji novinar Tanjuga Milorad Savić.

Za muzički deo programa biće zadužen kamerni hor DNV “Šijački”, navode iz Foto asocijacije Vojvodine.

Autor: Tanjug
Foto: RTV