Početna Gradske teme Obeležen Međunarodni dan muškaraca

Obeležen Međunarodni dan muškaraca

dan_muskaraca

Odbor za ravnopravnost polova Skupštine Vojvodine održao je juče sednicu posvećenu aktuelnim pitanjima povodom obeležavanja Međunarodnog dana muškaraca. Sednicom je predsedavala Ana Tomanova Makanova, predsednica Odbora za ravnopravnost polova, a pored članica i članova tog radnog tela, na sednici su se prisutnima obratili i sednici i Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Diana Milović, direktorka Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova, Marina Ileš, samostalna stručna saradnica u pomenutom sekretarijatu, zatim, Pavel Domonji, šef kabineta Pokrajinskog zaštitnika gradjana – ombudsmana i Tijana Milošević iz Stručne službe Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Ovo je treći put zaredom da je Odbor za ravnopravnost polova u svom radu posvetio sednicu Međunarodnom danu muškaraca. Prema rečima predsednice Odbora za ravnopravnost polova Ane Tomanove Makanove, Odbor na taj način ne samo da pokazuje svoju opredeljenost ka postizanju pune rodne ravnopravnosti, već i podiže svest o potrebi edukacije o važnim temama iz oblasti rodne ravnopravnosti o kojima se malo govori i kojе iziskuju brojne odgovre i efikasna rešenja.

Ove godine u fokusu obeležavanja je podizanje svesti o potrebi poboljšanja zdravlja muškaraca, sprečavanju sve češćih pojava suicida, zatim, o njihovoj ulozi u porodici, braku, brizi za decu i ulozi u društvu. U tom smislu, na sednici su predstavljene potrebe, javne politike, statistički podaci i drugi bitni detalji koji daju jasniju sliku o tome šta su problemi i šta bi trebalo preduzeti u cilju njihovog rešavanja.

Konstatovano je da se uočene nejednakosti, postojeći problemi, stereotipi i loše nasleđene navike mogu otkloniti samo zajedničkim radom, zalaganjem, dijalogom i jednakim učešćem oba pola u stvaranju ravnopravnih uslova i za žene i za muškarce. Analize su pokazale da je životni vek muškaraca kraći od životnog veka žena, odnosno da oni češće nego žene obolevaju i umiru od različitih vrsta bolesti. Zbog toga je ukazano da bi muškarci trebalo više pažnje da posvete sopstvenom zdravlju, jer im je život u većoj meri povezan sa fizičkim i psihičkim opterećenjima, kao i na to da u pojednimi sverama života postoje značajne nejednakosti između dva pola, bilo da je u pitanju profesija, vrsta posla, javna funkcija ili položaj u porodici i društvu. Kao jedan od najvećih oblika diskriminacije navedeno je ostvarivanje prava na starateljstvo nad decom.

Za jačanje rodne ravnopravnosti i poboljšanje odnosa među polovima značajno je i da u edukacijama, na seminarima i na skupovima posvećenim ovoj oblasti učestvuje veći broj muškaraca, jer je dosadašnja praksa pokazala da na takvim događajima uprkos njihovoj važnosti za oba pola, u velikoj meri prisustvuju žene dok je broj muškaraca veoma mali.

Međunarodni dan muškaraca obeležava se 19. novembra u više od 60 zemalja širom sveta. U cilju unapređenja i promocije rodne ravnopravnosti, Unesko je ovaj praznik ozvaničio 1999. гodine сa ciljem da se sagledaju uloga, položaj i problemi muškaraca u savremenom društvu.

Autor i foto: 021.rs