Početna Gradske teme Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

Predstavnici Jevrejske opštine i Grada Novog Sada položili su danas, 27. januara vence na spomenik na Jevrejskom groblju, povodom obeležavanja Međunarodnom dana sećanja na žrtve Holokausta.

Tog dana je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi, a rezolucija kojom je doneta odluka o obeležavanju 27. januara jednoglasno je usvojena na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 1. novembra 2005. godine.

“Ponovo ću citirati velikog Pekića i reći da ne možete razumeti budućnost i sadašnjost, ako ne razumete ono što vam se dogodilo u prošlosti. Kada god pričamo o teškim i bolnim događajima ne radimo to da bismo ostali zatočeni u prošlim vremenima, nego da izvučemo pouku i izbegnemo takve strašne pojave. Sa našom ponositom jevrejskom zajednicom svake godine obeležavamo 27. januar, ali i u aprilu obeležavamo Dan sećanja na pogrom Jevreja iz Novog Sada, pred kraj Drugog svetskog rata. To su nenadoknadivi gubici za naš grad i našu državu. Ako neko može da razume patnju jevrejskog naroda, to je srpski narod koji je takođe stradalnički i koji je podneo ogromne žrtve i u Drugom i u Prvom svetskom ratu. Antisemitizam nikad nije, niti će biti prihvaćen u Srba, saosećamo sa Jevrejima i vekovima živimo zajedno na ovim prostorima”, naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Predsednik Jevrejske opštine Mirko Adam rekao je da je svake godine sve manje svedoka tragičnih događaja i njihovih naslednika, ali da se strašni pogrom nikada neće zaboraviti, i istoričari će i dalje istraživati i otkrivati nove podatke o Holokaustu.

Izvor: 021
Foto: Grad Novi Sad