Početna Gradske teme Obeleženo tri godine od katastrofalnog požara u diskoteci Kontrast

Obeleženo tri godine od katastrofalnog požara u diskoteci Kontrast

kontrast_tri_godine_posle1

Iako je prošlo tri godine od katastrofalnog požara u diskoteci Kontrast, porodice i prijatelji nastradalih smatraju da pred sud nisu izvedeni svi odgovorni za tragediju.
Otac nastradale Tamare, Branko Miladinović kaže da je pravosuđe najveći problem i da će inicijativom Tamarinog zakona nastaviti da se bori za izmenu krivičnog zakona gde je predviđena doživotna robija i povećane kazne za određena krivična dela.

“Mi sad imamo problem da, ako vas u prvom stepenu odbiju sa krivičnom prijavom, vi prigovorom idete na Više tužilaštvo. Ako vas i oni odbiju, vi kao građanin i fizičko lice ne možete da nastavite postupak protiv prekršioca zakona”, kaže Miladinović za 021 i dodaje da je poseban problem i što u organima uprave nisu predviđene sankcije za inspektore koji nesavesno obavljaju svoj posao.

On je pozdravio inicijativu Grada za podizanje spomen obeležja, ali tvrdi da država i dalje nije ništa preduzela da spreči mogućnost da se ovakva tragedija ponovi i da je nužno da se pravosuđe i tužilaštvo prilagode potrebama društva.

kontrast_tri_godine_2

Inženjerka zaštite od požara Ljubica Krnjajić kaže da su nove izmene Zakona o zaštiti od požara samo u jednom delu nešto regulisale.
“Pravilnik koji se dugo najavljuje, a koji nismo imali pre tragedije, što je sramota, nemamo ni posle tri godine, jer njega nema ko da napiše. Mi u Srbiji nemamo znanja, već samo one koji sa pozicije sile o tome pričaju. U sektoru nemamo dovoljno stručnjaka koji to umeju da napišu”, kaže ona i predlaže gradskim vlastima da donesu odluku kojom će definisati uslove rada ugostiteljskih objekata. Ona dodaje i da je u Novom Sadu nadzorom pokriveno manje deset odsto objekata, a u tim objektima stručne poslove zaštite od požara niko ne obavlja, što je zakonska obaveza.

U Višem sudu u Novom Sadu prošle godine četvorici optuženih izrečeno je ukupno 30 godina zatvora. Apelacioni sud u Novom Sadu imao je 30. marta javnu sednicu na kojoj su razmatrane žalbe na presudu optuženima. Javna sednica je planirana i za 2. april. Protiv presude Višeg suda u Novom Sadu od 23. juna prošle godine, žalbe su podneli tužilac, branioci okrivljenih i okrivljeni lično.
Nakon javne sednice, sud će odlučiti da li će presudu potvrditi u celosti, preinačiti ili ukinuti i naložiti da se suđenje ponovi.
Tom presudom je vlasnik lokala “Kontrast” Alojz Ganić (69) osuđen na pet godina zatvora, a zakupci Slaviša Stanišić (47) i Dejan Ratković (37) na devet, odnosno sedam godina zatvora. Električar koji je obavljao popravke u klubu Miroslav Papuga (50) osuđen na devet godina zatvora. Osuđeni su zbog krivičnih dela – teško delo protiv opšte sigurnosti i izazivanje opšte opasnosti, jer nisu održavali električne instalacije na odgovarajući način, niti su poštovali protivpožarne propise.
Skupština Srbije usvojila je 20. februara Zakon o oružju i municiji kao i izmene Zakona o zaštiti od požara poznatog kao “Tamarin zakon”.

kontrast_tri_godine3
Izmene Zakona o zaštiti od požara trebalo bi da stvore efikasniju kontrolu bezbednosti prostora u kojima se okuplja veći broj ljudi, a to se odnosi pre svega na ugostiteljske objekte. Takođe, predviđeno je da organizaciju, način rada i postupanje prilikom izvršavanja zadataka zaštite i spasavanja vatrogasno-spasilačkih jedinica bliže propisuje ministar.
Zavod za izgradnju grada raspisao je konkurs za dizajn spomenika nastradalima u Kontrastu, a rok za predaju konkursnih rešenja je 4. maj do 11:30 časova, a šalju se ZIG-u, pri čemu moraju biti anonimni. Žiri u čijem sastavu su i članovi porodice žrtava i gradskih vlasti će do 29. maja doneti odluku o razultatima konkursa. Kako kažu, spomen obeležje trebalo bi da bude podignuto na jesen.
Inače, na spisku koji će biti upisan na spomenik se ne nalazi i ime žrtve Milene Dalmacije, pošto je njena porodica ranije zatražila da se njeno ime ne nađe na spomeniku kada bude pravljen. Podsetimo da je suđenje za tragediju u Kotrastu završeno prošle godine, a u toku je žalbeni postupak pred Apelacionim sudom.

Autor i foto: Suzana Stojićević, 021.rs