Početna Gradske teme Vučević istakao: Na polju protivpožarne zaštite mora da se vodi aktivna politika

Vučević istakao: Na polju protivpožarne zaštite mora da se vodi aktivna politika

vatrogasna-vezba_660x330

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je danas da na polju protivpožarne zaštite mora da se vodi aktivna politika, a da je proglašenje prve nedelje aprila Nedeljom bezbednosti mladih u Novom Sadu konkretna akcija koja ima za cilj isticanje značaja preventivnog delovanja, posebno kada je reč o protivpožarnoj zaštiti.
Vučević je, povodom početka Nedelje bezbednosti mladih u Novom Sadu, sa članovima Gradskog veća za obrazovanje i sport i omladinu Vladimirom Jelićem i Predragom Svilarom prisustvovao edukativnom času protivpožarne zaštite u Srednjoj tehničkoj školi “Mileva Marić Ajnštajn”, a zatim i pokaznoj vežbi koju su na tu temu izveli pripadnici Uprave za vanredne situacije u Novom Sadu.
Vučević je rekao da je Skupština Grada, donoseći Odluku da prva nedelja aprila bude proglašena Nedeljom bezbednosti mladih u Novom Sadu, konačno ispravila višegodišnji propust, odnosno da je učinila jasan korak nakon svega što je Novi Sad doživeo kroz tragična događanja prethodnih 15 godina, a koja su se ticala protivpožarne bezbednosti.

“Nakon sticanja tog gorkog novosadskog iskustva sa požarima u javnim objektima, konačno šaljemo jednu jasno definisanu i institucionalizovanu poruku da mora da se vodi aktivna politika na tom polju. Ovo je konkretna akcija u smislu preventivnog delovanja i posebno me raduje činjenica da je Uprava za vanredne situacije u Novom Sadu organizovala ovaj vid edukacije za mlade Novosađane”, rekao je Vučević.

On je podsetio da upravo mladi ljudi najčešće borave u javnim objektima kao što su kafići, stadioni itd.

Vučević je naglasio da se, i pored toga što je današnji edukativni čas kvalitetna aktivnost i dobra mera, ne možemo zaustaviti na tome, jer, kako je rekao, nije dovoljno samo održati predavanje i podeliti edukativnu publikaciju učenicima, niti samo pričati 1. aprila ili tokom prve nedelje aprila, već se na tome mora raditi konstantno i posvećivati pažnja tokom cele godine.

“Želim da se zahvalim porodicama žrtava požara u ‘Kontrastu’, koje su pretrpele veliki životni gubitak, na ohrabrivanju da još otvorenije i jasnije pričamo o ovim temama. Činjenica da je donet ‘Tamarin zakon’ i da je doneta pomenuta Odluku o proglašenju prve nedelje aprila Nedeljom bezbednosti mladih, predstavlja odraz kvalitetne komunikacije i saradnje između institucija i svih grupa i pojedinaca koji su spremni da aktivno utiču na promene u budućnosti za dobrobit svih”, rekao je Vučević.

Načelnik Uprave za vanredne situacije u Novom Sadu Dragan Cvetićanin je tokom edukativnog časa održao prezentaciju o protivpožarnoj zaštiti tokom koje je učenicima pojasnio osnovne principe prevencije i zaštite od požara, a potom je vatrogasno-spasilačka jedinica izvela praktičnu pokaznu vežbu u dvorištu škole, tokom koje je simulirana upotreba protivpožarnih aparata.

Autor: Tanjug, RTV
Foto: Grad Novi Sad