Početna Gradske teme Objekat Doma zdravlja na Adicama među dobitnicima nagrade za arhitekturu

Objekat Doma zdravlja na Adicama među dobitnicima nagrade za arhitekturu

Objekat Doma zdravlja „Novi Sad“ na Adicama dobitnik je „BigSEE“ nagrade za arhitekturu za 2022. godinu. Objekat nespecifičnog izgleda projektovao je biro „DBA“ arhitekte Đorđa Bajila, a u projektnom timu su i Tatjana Kaurin i Michaela Balaž.

Nagradu dodeljuje Centar za kreativnu ekonomiju Jugoistočne Evrope Big iz Ljubljane, a ona se dodeljuje u nekoliko kategorija. Objekat na Adicama proglašen je za najbolji u kategoriji arhitekture u javnom ili komercijalnom interesu.

U obrazloženju nagrade, „BigSEE“ navodi da značaj ovog objekta predstavlja ogroman napredak koji može igrati važnu ulogu u svakodnevnom životu ljudi.

– Zgrada služi zajednici sa primarnim zdravstvenim uslugama, kao što su opšta medicina, opšta pedijatrijska medicina, opšta ginekološka medicina i opšta stomatološka medicina. Najveći kvalitet pored samog programa je ugradnja građevinske strukture u postojeću strukturu prostora. Osim tehničkih izazova, arhitekte su pristupile projektu sa ciljem da obezbede da zgrada bude intuitivna u uređenju i holističko iskustvo za korisnike. Akcenat je bio na stvaranju objekta koji je lak za pristup i navigaciju, psihološki miran, topao i gostoljubiv kako u eksterijeru, tako i u enterijeru – naveli su organizatori nagradnog konkursa, a saopštio Dom zdravlja „Novi Sad“.

Izvor: novisad.com
Foto: Grad Novi Sad