Početna Gradske teme Obnova 13 objekata u Podgrađu i istorijskom delu jezga grada

Obnova 13 objekata u Podgrađu i istorijskom delu jezga grada

0

Nakon raspisane javne nabavke i pronalaženja izvođača radova, rekonstrukcija petrovaradinskog Podgrađa ušla je u 11. fazu. U saradnji sa Ministarstvom za kulturu i gradom Novim Sadom, Zavod za zaštitu spomenika kulture u sklopu trenutne faze obnoviće 13 objekata kako u Podgrađu, tako i u istorijskom delu jezga grada.

Jedan od najvažnijih simbola Srpske Atine jeste barokni petrovaradinski gradić sa svojim autentičnim zelenim, žutim i roza fasadama. Kako bi se sačuvalo vredno kulturno nasleđe u Podgrađu, čiji objekti datiraju iz 18. veka, kao i fasade u jezgru grada, nadležne institucije su za trenutnu fazu izgradnje izdvojile oko 29 i po miliona dinara.

Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture kaže:

“Jedanaesta faza je, kao što smo rekli, 13 objekata, 9 objekata je u Podgrađu, odnosno 9 krovova i dvorišta objekata, tri je u Beogradskoj, 3 u Štrosmajerovoj i 3 ovde na Trgu Prote Mihaldžića, a 4 su istorijskom jezgru grada Novog Sada, imamo 9 i 11 u Miletićevoj ulici, Trifkovićev Trg 2 i Dunavska 15 pošto je to objekat čija je fasada u izrazito lošem stanju i ugrožava bezbednost prolaznika.“

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture ističu da je celo Podgrađe bilo u veoma lošem stanju pre četiri godine, kao i da su se u ovoj fazi fokusirali na unutrašnjost objekata.

“Kad se popnete na Petrovaradinsku tvrđavu i pogledate fantastičnu panoramu Podgrađa i sve crvene jedobrazne krovove i odžake, onda tih nekoliko krovova štrče kao nezavršeni i to kvari celu vedutu Petrovaradina, a deo su prostorno-kulturne celine i sve su spomenici kulture“, ističe Jokić.

U toku celokupne obnove kulturnog nasleđa grada u protekle četiri godine rekonstruisano je više od 70 objekata. Krajem septembra raspisuje se javna nabavka za sledeću fazu, a u planu je da se obnove svi vojni i crkveni objekti, kao i kapija tvrđave.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay