Početna Gradske teme Obnova fasada u Dunavskoj ulici

Obnova fasada u Dunavskoj ulici

0

U toku je obnova dve zgrade u Dunavskoj 8 i 10, te su sa ulične starne objekata postavljene skele i zaštitna mreža. Reč je o konzervatorsko-restauratorskim radovima u okviru 17. faze obnove graditeljskog nasleđa, koji bi trebalo da budu završeni za oko četiri meseca (120 radnih dana).

Osim dve zgrade u Dunavskoj predviđena je i rekonstrukcija jednog objekta u Almaškom kraju i to na Trgu Marije Trandafil 12. Sređivanje tri zgrade koštaće gotovo 23,5 miliona dinara, s PDV-om, a taj posao je gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture krajem prošle godine poveren grupi pet beogradskih i dva novosadska preduzeća, s tim da je nosilac posla “Ornament invest inženjering” iz Beograda.

Najviše novca, 15,5 miliona dinara, biće izdvojeno za građevinsko-zanatske i konzervatorsko-restauratorske radove na Trgu Marije Trandafil 12, dok će obnova objekta u Dunavskoj 8 koštati šest miliona (5.891.254), odnosno susednog gotovo osam miliona (7.973.112).

Na sva tri objekta biće zamenjeni oštećeni delovi i degradirani elementi fasade i dotrajalog maltera. Predviđena je restauracija i konzervacija vučenih malterskih profila, kao i limarska opšivanja pojedinih fasadnih elemenata. Osim toga, biće reparirane ulazne kapije, konzolne svetiljke, metalne rešatke na prozorima i nosači zastava, a planirana je restauracija spoljne stolarije – prozora i vrata.

Krovni pokrivač, dimnjački i ventilacioni otvori biće obnovljeni, a fasade, nakon popravke, obojene. Predviđeno je obijanje dotrajalog i oštećenog maltera, do zdrave podloge (opeke), a novo malterisanje planirano je isključivo fabrički spravljenim malterima, koji su po svom sastavu, tehničkim karakterisikama i svojstvima namenjeni renoviranju istorijskih objekata. Za sokle će, kako je objašnjeno, biti korišćen malter za saniranje, visoke paropropusnosti i otpornosti na štete od soli.

U okviru višegodišnjeg projekta obnove graditeljskog nasleđa u Novom Sadu i Petrovaradinu do sada je sređeno između 90 i 100 zgrada i kuća, s tim da je većina novca za taj posao obezbeđena iz republičkog budžeta.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay