Početna Gradske teme Obnova reni bunara na Ratnom ostrvu

Obnova reni bunara na Ratnom ostrvu

Posle dugo vremena obnavljaju se reni bunari na Ratnom ostrvu, koji predstavljaju najveće izvorište pijaće vode za Grad Novi Sad.

Ovi bunari su do sada davali oko 40 litara vode u sekundi, a po završetku radova davaće 120 litara vode u sekundi. Vrednost ove investicije je 85 miliona dinara, a radovi će biti završen krajem jula i početkom avgusta.

– Naš najveći zadatak jeste da konačno vratimo u funkciju bunare na Štrandu, koji ne rade 12 godina. Ukupno imamo šest bunara i vreme je da ih Grad u saradnji sa „Vodovodom“ rekonstruiše. Kada realizujemo planirane investicije, Novi Sad ne bi trebalo da ima bilo kakve poteškoće sa vodosnabdevanjem, bez obzira na spoljašnje okolnosti, temperaturu i potrošnju – rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prilikom obilaska radova.

Direktor „Vodovoda i kanalizacije“ Gvozden Perković kaže da je cilj da se širi mreža izvorišta u Novom Sadu.

– Od početka 2021. godine planiramo da obnovimo jedan bunar na Štrandu koji bi davao novih 100 litara vode, jer bismo onda bili sigurniji u slučaju kvarova. Da bismo obnovili bunar na Štrandu, neophodno je da saniramo kanalizaciju na Limanu i tu imamo projekat sa građevinskom dozvolom u vrednosti od preko dve milijarde dinara – istakao je Perković.

Izvor: novisad.com
Foto: Grad Novi Sad