Početna Kultura Novi Sad kao Evropska prestonica kulture možda tek 2022. godine

Novi Sad kao Evropska prestonica kulture možda tek 2022. godine

Zbog globalne pandemije izazvane koronavirusom, sve je izvesnije da će doći do pomeranja održavanja Evropske prestonice kulture. U tom slučaju, umesto sledeće godine, Novi Sad bi ovu prestižnu titulu poneo 2022. godine. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i premijerka Ana Brnabić ističu da je Novi Sad spreman za obe opcije.

Vučević i Brnabić danas su obišli Kinesku četvrt koja se uređuje i tom prilikom istakli da još nije ništa odlučeno, iako su gradovi koji nose ovu titulu ove godine, kao i oni koji su izabrani za narednu godinu uputili zahteve da dođe do pomeranja, a da konačna odluka zavisi i od stava EU. Dok se čeka na konačnu odluku, Vučević je naveo da će Novi Sad biti spreman i za 1. januar naredne godine.

– Sada se već vide rezultati ulaganja i podrške koju smo imali od države. Vodimo policentričnu kulturnu politiku, otvaramo kulturne stanice po celom gradu i u prigradskim naseljima. Ovaj prvi završeni objekat u Distriktu namenjen je OPENS-u koji je odlično realizovao svoje programe u godini titule. Nastavićemo dalje istom snagom da ulažemo u očuvanje kulturnog i industrijskog nasleđa, ali i u nove sadržaje, jer cilj je da naša deca ostanu ovde – naglasio je Vučević.

Premijerka Brnabić zahvalila se Novom Sadu što je pokazao kojim putem treba da se ide u kulturi, omladinskoj politici, kreativnom stvaralaštvu i tako Srbiji otvorio nove perspektive.

– U Aplikacionoj knjizi za EPK obećali smo tri kulturne stanice, a danas sto posto garantujemo da će ih biti osam u Novom Sadu, a verovatno i više. Kulturne stanice su potreba zajednice, a preko njih ćemo pružiti snažnu podršku novosadskim umetnicima kroz programe, pozive i konkurse. Priča kreće sa festivalom Neo, neklasičnim festivalom klasične muzike, kada će se novosadski muzičari predstaviti građanima u kulturnim stanicama širom grada. Potom slede programi i iz drugih oblasti umetnosti, a za mesec dana biće formiran sajt na kojem će sve te aktivnosti biti objedinjene, te će zainteresovani moći da se informišu i odaberu sadržaje za sebe – izjavio je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” Nemanja Milenković.

Izvor: novisad.com
Foto: promo/NS2021