Početna Kultura Novi Sad kao Evropska prestonica kulture možda tek 2022. godine

Novi Sad kao Evropska prestonica kulture možda tek 2022. godine

0

Zbog globalne pandemije izazvane koronavirusom, sve je izvesnije da će doći do pomeranja održavanja Evropske prestonice kulture. U tom slučaju, umesto sledeće godine, Novi Sad bi ovu prestižnu titulu poneo 2022. godine. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i premijerka Ana Brnabić ističu da je Novi Sad spreman za obe opcije.

Vučević i Brnabić danas su obišli Kinesku četvrt koja se uređuje i tom prilikom istakli da još nije ništa odlučeno, iako su gradovi koji nose ovu titulu ove godine, kao i oni koji su izabrani za narednu godinu uputili zahteve da dođe do pomeranja, a da konačna odluka zavisi i od stava EU. Dok se čeka na konačnu odluku, Vučević je naveo da će Novi Sad biti spreman i za 1. januar naredne godine.

– Sada se već vide rezultati ulaganja i podrške koju smo imali od države. Vodimo policentričnu kulturnu politiku, otvaramo kulturne stanice po celom gradu i u prigradskim naseljima. Ovaj prvi završeni objekat u Distriktu namenjen je OPENS-u koji je odlično realizovao svoje programe u godini titule. Nastavićemo dalje istom snagom da ulažemo u očuvanje kulturnog i industrijskog nasleđa, ali i u nove sadržaje, jer cilj je da naša deca ostanu ovde – naglasio je Vučević.

Premijerka Brnabić zahvalila se Novom Sadu što je pokazao kojim putem treba da se ide u kulturi, omladinskoj politici, kreativnom stvaralaštvu i tako Srbiji otvorio nove perspektive.

– U Aplikacionoj knjizi za EPK obećali smo tri kulturne stanice, a danas sto posto garantujemo da će ih biti osam u Novom Sadu, a verovatno i više. Kulturne stanice su potreba zajednice, a preko njih ćemo pružiti snažnu podršku novosadskim umetnicima kroz programe, pozive i konkurse. Priča kreće sa festivalom Neo, neklasičnim festivalom klasične muzike, kada će se novosadski muzičari predstaviti građanima u kulturnim stanicama širom grada. Potom slede programi i iz drugih oblasti umetnosti, a za mesec dana biće formiran sajt na kojem će sve te aktivnosti biti objedinjene, te će zainteresovani moći da se informišu i odaberu sadržaje za sebe – izjavio je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” Nemanja Milenković.

Izvor: novisad.com
Foto: promo/NS2021