Početna Gradske teme Obnova vodovodnog sistema smanjuje pritisak u celom gradu

Obnova vodovodnog sistema smanjuje pritisak u celom gradu

0

Zbog ugradnje novog šahta na jednu od ulaznih cevi u Fabrici vode, postavljene prilikom izgradnje aeratora 1980.godine, od ponedeljka se očekuje slabiji pritisak i moguć nestanak vode u distributivnom sistemu.

Kako navode u JKP „Vodovodu i kanalizaciji“, nakon 41 godine, ovi radovi su neophodni i predstavljaju najbolje rešenje za buduće redovno održavanje postojećeg sistema vodovoda.

Vremenom, usled svakodnevne eksploatacije, na unutrašnjosti cevi talože se naslage što smanjuje njihov prečnik, te dovodi do otežane distribucije sirove vode, opterećenja sistema za preradu i povećanja potrošnje električne energije – pojašnjavaju u ovom preduzeću i dodaju da će ova investicija omogućiti tehnički jednostavnije i vremenski kraće ispiranje dovodnika sirove vode, kao i veći protok u pogon za preradu.

S obzirom, da će se ka korisnicima isporučivati 850 litara umesto 1.250 litara u sekundi, zbog zatvaranja jednog dovodnika, pad u sistemu vodosnabdevanja moguć je od ponedeljka do četvrtka, odnosno od 14. do 17. juna – kažu u JKP „Vodovod i kanalizacija“ i ističu da će se radovi odvijati bez prekida, kako bi se završili u što kraćem roku.

U ovom javno-komunalnom preduzeću naglašavaju da je ugradnja šahta na dovodniku ključna za sigurnije vodosnabdevanje sa izvorišta i da je deo pripreme za kvalitetnu i stabilnu sezonu vodosnabdevanja.

Inače, ovi poslovi su deo planskog unapređenja i redovnog servisiranja tehničkog sistema kojima se obezbeđuje stabilnije vodosnabdevanje cele distributivne vodovodne mreže, veći protok vode kroz dovodnike u pogonu za preradu i visok nivo kvaliteta vode.

Iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ apeluju na korisnike da imaju razumevanja i strpljenja, kao i da racionalno troše značajno smanjene količine prerađene vode.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay