Početna Gradske teme Obnovljena intenzivna jedinica u Dečjoj bolnici u Novom Sadu

Obnovljena intenzivna jedinica u Dečjoj bolnici u Novom Sadu

decja-bolnica-intenzivna-nega-novi-sad_660x330

U novosadskoj Dečjoj bolnici danas je otvoreno obnovljeno odeljenje hirurške intenzivne jedinice i dijagnostičkog centra. Radove na obnovi i opremanju finansirala je pokrajinska Uprava za kapitalna ulaganja sa blizu 88,2 milion dinara.

Obnovljeno odeljenje otvorio je predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić istakavši da je Dečja bolnica trenutno jedna od najmodernijih institucija ove vrste u Evropi.

Zahvaljujuću višegodišnjem ulaganju, kao i znanju i stručnosti ljudi koji rade u ovoj instituciji, smrtnost obolele dece u pokrajinskom institutu je oko 0,37 posto, što je deset puta manje od srpskog proseka koji je oko četiri odsto – istakao je Pajtić.

On je pozvao Ministarstvo zdravlja i druge institucije, da slede primer Pokrajinske vlade i da ulažu na način na koji se to čini na nivou Pokrajine, “uz konsultacije sa najeminentnijim stručnim institucijama iz ove oblasti”.

Direktor Dečje bolnice Slobodan Grebeldinger, je stakao je da je danas u ovoj instituciji postignut svetski standard, “time što je hirurška intenzivna jedinica koncipirana tako da se nalazi u sklopu operacionog bloka”.

Osim toga, obnovljeni su prizemlje i prvi sprat, izmeštena je laboratorija čime je povećan njen kapacitet, proširena hirurška intenzivna jedinica i povezana sa operacionim blokom.

Dijagnostički centar se sada nalazi na jednom mestu, čime se postiže brža i efikasnija dijagnostika, a obnovom prvog sprata Instituta, odeljenje terapije povećano je za osam postelja.

Izvor: RTV; Beta
Foto: Pokrajinska vlada