Početna Gradske teme Oboleli od raka zbog tendera na terapiju čekaju mesecima

Oboleli od raka zbog tendera na terapiju čekaju mesecima

ID-100293607

Tender za nabavku aparata za lečenje onkoloških bolesnika u objektu “Kamenica 2” treći put je oboren.

Zbog toga su oboleli od raka upućeni na Institut za onkologiju Vojvodine i zbog velikog broja uputa na terapiju čekaju do tri meseca.

“Ako nemaš dobru vezu za Kamenicu moraš da čekaš tri-četiri meseca. Danas je mnogo bolesnih od kancera, što mladih, što starijih, a nemaju dovoljnu aparata za sve”, kaže Tibor Kovač, koji čeka na početak radiološke terapije.

Nabavka je treći put zaustavljena 6. februara. Zahtev za to je podnela beogradska firma “Max team”, jer nisu imali dovoljno vremena za sprovođenje celokupne procedure kod banke. U tome ih je omelo i to, kako su naveli, što je Fond za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine, u međuvremenu, promenio ime u Upravu za kapitalna ulaganja.

Građanski nadzornik “Društvo protiv korupcije” takođe je tražio prekid javne nabavke. Oni su naveli da je tender raspisan, a nije obezbeđen novac za kupovinu aprata.

“Društvo protiv korupcije smatra da budžetom nisu obezbeđena sredstva za sprovođenje javne nabavke. U usvojenom rebalansu budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine za 2014. godinu ne nalaze se sredstva za nabavku aparata”, navedeno je u Zahtevu za zaustavljanje nabavke.

Osim toga, Društvo je navelo da zainteresovani ponuđači nisu blagovremeno informisani.

U Upravi za kapitalna ulaganja primedbe “Društva protiv korupcije” odbacuju kao neosnovane.

“Sredstva za sprovođenje javne nabavke obezbeđena su sve vreme tokom trajanja postupka nabavke. I sada su obezbeđena, što je potvrđeno i pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu za 2015. godinu”, rečeno je u Upravi za kapitalna ulaganja APV.

Uprava za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine je u odgovoru, kao neosnovane, odbacila i tvrdnje da će se nabavka sprovesti tek 2016. godine. To nije moguće jer je rok za nabavku opreme za “Kamenicu 2” do 2016. ili za 220 dana.

Na prepucavanje ponuđača, građanskog nadzornika i Uprave za kapitalna ulaganja treba da odgovori Republička komisija za zaštitu prava ponuđača u javnim nabavkama. Rok za odgovor je 30 dana. Sve je izvesnije da će nabavka kasniti dva meseca.

Na Institutu onkologije postoje dva aprata za zračenje, koji su često u kvaru. U Novom Sadu od raka svake godine oboli 6.000 ljudi, a svaki četvrti Novosađanin koji umre žrtva je kancera.

Otvaranje ponuda za nabavku linearnih akceleratora sa pratećom opremom za radiološku terapiju za nedovršeni objekat “Kamenica 2” trebalo je da bude održano 30. decembra. Posle toga je trebalo da usledi ubrzana nabavka opreme vredne 1,5 milijardu dinara.

Izvor: Blic
Foto: freedigitalphotos.net/ilustracija