Početna Gradske teme Obuka iz Prve pomoći za novosadske predškolce

Obuka iz Prve pomoći za novosadske predškolce

U okviru projekat “I male ruke mogu mnogo da pomognu” ekipa Hitne pomoći posetila je vrtić “Zvončica” gde su pokušali da na jedan zabavan način mališanima približe kako da nekome ko je u nevolji ukažu prvu pomoć.

Deca predškolskog uzrasta stajala su u redu sa svojim omiljenim plišanim igračkama i čekala da im lekari ukažu Prvu pomoć. U pitanju je naravno igra. Lekari Hitne pomoći potrudili su se da na što jednostavniji način deci objasne kako da postupaju u ovakvim situacijama. Pored toga što su se zabavili, ponešto su i naučili.

Projekat “I male ruke mogu mnogo da pomognu” je nastavak saradnje Hitne pomoći i novosadskih vrtića i Grada Novog Sada, koji traje tri godine.

– Dešava se da dečica ostaju sama sa recimo bakama, dekama, kojima u nekim situacijama pozli, a oni mogu mnogo da pomognu, od poziva Hitne pomoći do recimo, kao što smo im i pokazali kako i na koji način mogu to da rade, masaže srca, a to nama mnogo znači – kaže doktorka Gordana Ćulum iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

– Za našu decu je to veoma značajno, jer se kroz različite aktivnosti u sklopu predviđene saradnje naprosto proširuje dečija iskustva i dečije kompetencije, odnosno znanje i veštine – smatra Mina Palić, pedagog vrtića “Zvončica”

Edukacija se nastavlja u preostalim vrtićima Novog Sada. Mališani će imati priliku da nauče masažu srca, kako da previjaju, ali i na koji broj da pozovu Hitnu pomoć.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay