Početna Gradske teme Obuka vaspitača o bezbednosti u saobraćaju za bolje obrazovanje dece

Obuka vaspitača o bezbednosti u saobraćaju za bolje obrazovanje dece

0

Uz finansijsku podršku Gradske uprave za saobraćaj i puteve, Centar za unapređenje bezbednosti u saobraćaju organizovao je proteklog vikenda dvodnevni stručni skup namenjen vaspitačima Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo” radi unapređenja njihovog znanja, metoda i veština.

Za potrebe skupa urađeno je istraživanje među zaposlenima u novosadskim vrtićima, koje je pokazalo nizak stepen sprovođenja saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja. Ispitanici, 41 odsto njih, izjavili su da su u protekloj godini imali od jedne do tri aktivnosti iz te oblasti, 77 odsto da ponekad koristi saobraćajne poligone, a tek 13 odsto je imalo neku eksternu obuku iz SOV-a. Uočen je i nedostatak didaktičkih sredstava i odgovarajuće literature. Zbog toga je za sve vrtiće, osim svezaka, priručnika, slikovnica i bojanki, obezbeđena edukativna igrica „Bezbedni u saobraćaju”, namenjena deci od tri do šest godina.

Po rečima Zorana Despotovića iz Centra za unapređenje bezbednosti u saobraćaju, ideja je da u sledećoj godini, uz pomoć Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji grada Novog Sada, svi vaspitači, a ne samo učesnici seminara, kojih je ovog puta bilo oko 150, dobiju navedeni materijal.

Na predavanjima se govorilo i o najnovijim trendovima u saobraćajnom vaspitanju i obrazovanju.

– Na osnovu istraživanja došlo se do zaključka da deca lako nauče i ponove kako se prelazi ulica, kako se zaobilazi prepreka na trotoaru ili šta podrazumeva bezbedno ponašanje u saobraćaju, ali izostaje ispravno postupanje u realnim situacijama – kaže Despotović, te dodaje da se zbog toga akcenat sada stavlja na praktičan rad s decom, prvo u kontrolisanim uslovima, na poligonima, a nakon toga i u javnom saobraćaju.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay