Početna Gradske teme Od 6 do 20 hiljada dinara: Policija kažnjava bicikliste zbog vožnje preko...

Od 6 do 20 hiljada dinara: Policija kažnjava bicikliste zbog vožnje preko Mosta slobode

ThinkstockPhotos-Most Slobode

Novosađani koji biciklom žele da pređu most Slobode kako bi došli do sremske strane, rizikuju da se suoče sa prekršajnom prijavom. Naime, policijska uprava u Novom Sadu ove godine podnela je 16 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv vozača bicikala koji su vozili preko Mosta slobode.

Jedan od onih koji će zbog vožnje bicikla po mostu morati kod sudije za prekršaje jeste i Nikola Trkulja. Nikola se biciklizom bavi nekoliko godina i, kako sam kaže, preko Mosta slobode prelazi često. Do nedavno nije imao bilo kakvih problema.

Tog dana oko 19 časova vraćao sam se sa treninga kada me je policijska patrola zaustavila na samom kraju mosta sa novosadske strane. Moram priznati da sam bio iznenađen kada su mi objasnili kakav sam prekršaj napravio. I to ne samo ja, nego i ostali biciklisti koji su tuda prolazili. Napisali su mi kaznu zato što sam vozio bicikl putem koji nije predvođen za to, i rekli mi da čekam da mi stigne poziv od sudije za prekršaje – kaže ovaj naš sugrađanin.

U policiji kažu da je Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima biciklistima propisana zabrana kretanja motoputem kao što je Most slobode, uz mogućnost da guraju vozilo pored sebe pešačkom stazom. Problem je što je pešačka staza na mostu uska i nije predviđena za bicikliste.

Tako da, ukoliko odlučite da krenete preko mosta na svom dvotočkašu, rizikujete da se suočite sa novčanom kaznom od 6 do 20 hiljada dinara.

Izvor: mojnovisad.com
Foto: Ilustracija – Guliver / ThinkstockPhotos