Početna Gradske teme Od danas plaćanje računa u “Informatici”, do kraja nedelje proradiće video nadzor...

Od danas plaćanje računa u “Informatici”, do kraja nedelje proradiće video nadzor grada

JKP „Informatika“ saopštila je da su nadležne službe preduzeća uspele da pokrenu novi sistem i da rade na osposobljavanju gradskih službi. Sistem od ponedeljka nije u upotrebi zbog hakerskog napada na servere „Informatike“.

– Već od srede će naplatna mesta JKP „Informatika“ nastaviti sa radom i biće moguće plaćati račune objedinjene naplate i vršiti ostale uplate kao i do sada. Sa radom nastavlja Uprava za urbanizam i građani će moći da nastave sa procedurama koje su bile u zastoju zbog prekida u radu, a do kraja nedelje će ponovo biti pušten u rad i video nadzor grada Novog Sada – navedeno je u saopštenju.

Kako ističu, JKP „Informatika“ i grad Novi Sad ulažu sve raspoložive resurse da se uspostavi kontrola i na ostalim delovima informacionog sistema koji je od juče bio u prekidu zbog velikog hakerskog napada.

Osim saopštenja „Informatike“, iz gradske vlasti niko se o ovom problemu nije oglašavao.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je juče popodne za RTV da su lični podaci Novosađana potpuno zaštićeni, a informacioni sistem gradskih preduzeća i uprave polako se vraća u normalu. Vučević ocenjuje da je grad “pretrpeo ozbiljan teroristički napad”.

Ne zna se koje servere su hakeri napali, niti koliki otkup su tražili, a u javnosti se spekuliše da traže 100 bitkoina po serveru. Kako trenutno jedan bitkoin vredi više 7.000 dolara, ispostavlja se da je Novi Sad ucenjen na više miliona evra kako ne bi izgubio velike količine podataka, navodi 021.rs.

Izvor: 021
Foto: Pixabay